Четверг, 28.03.2024, 15:28

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини міста
Главная » 2012 » Апрель » 1 » Туберкульоз: медична чи соціальна проблема?

31.03.2012 | 22:07
Туберкульоз: медична чи соціальна проблема?

Туберкульоз: медична чи соціальна проблема?

 24 березня Україна відзначала Всесвітній день боротьби з туберкульозом. З 1995 року в Україні офіційно оголошено епідемію туберкульозу (ТБ). Сьогодні ситуація дещо стабілізувалася, але рівень захворюваності як і раніше значно перевищує допустимий епідеміологічний поріг. Не став винятком в цьому і Котовськ та Котовський район.

 Ситуація щодо туберкульозу в Україні досить складна. Туберкульоз не є тільки медичною проблемою. Це – проблема соціальна, яка віддзеркалює соціально-економічний стан країни, культурно-освітній рівень та благополуччя населення, ступінь розвитку охорони здоров’я, у тому числі і фтизіатричної служби. І ця недуга останнім часом викликає велике занепокоєння в Україні і в МОЗ України зокрема. Туберкульоз може уражати різні органи і тканини людини: очі, кістки, шкіру, сечостатеву систему, кишківник тощо. Але найча­стіше зустрічається туберкульоз легенів, про нього, власне, ми і ведемо мову. Дуже важко вберегти себе від туберкульозу, оскільки інфекція передається, в основному, повітряно-краплинним шляхом, потрапляючи в органи дихання від хворої людини до здорової, тому заразитись можна де завгодно і зовсім не обов’язково внаслідок прямого контакту з хворим. Однією з головних причин цього є бездіяльність державних чиновників. Збудником інфекції є мікобактерія туберкульозу або паличка Коха. При активній формі туберкульозу паличка Коха швидко розмножується в легенях хворого і, образно кажучи, харчується тканинами людського організму, руйнуючи легені, отруюючи організм продуктами своєї життєдіяльності, виділяючи у нього токсини (туберкульозна інтоксикація).

 В Україні епідемія туберкульозу зареєстрована з 1995 року. І вона невпинно прогресує, стає невгамовною і загрозливою медико-соціальною проблемою, і вийшла за рамки медичної проблеми на рівень державний. Нині туберкульоз в Україні є найпоширенішою інфекційною хворобою, займаючи перше місце в структурі смертності людей від інфекційної патології. На цьому тлі через щорічне поглиблення соціально-економічної кризи в країні й охороні здоров’я погіршилося функціонування протитуберкульозної служби і знизилися об’єми і якість протитуберкульозних заходів.

 Туберкульоз в Україні значно помолодшав. Зріст захворюваності туберкульозом спостерігається в усіх вікових групах. Серед причин погіршення епідемічної ситуації з туберкульозу – соціально-економічна криза та її наслідки, зростання числа соціально дезадаптованих і уразливих груп населення, хворих на хронічні соматичні захворювання, алкоголізм, наркоманію. Це зумовлює необхідність впровадження в Україні кардинальних заходів з боку уряду та МОЗ України.

 За кількістю хворих туберкульозом Одеська область займає в Україні 18 місце, а за кількістю пацієнтів Одеський регіон є лідером в Україні. «Таких у нас 18-20%, і це впливає на ефективність лікування, на наслідки захворювання, тому що смертність, безумовно, росте й, відповідно, епідеміологічний фон на нашій території є несприятливим. Близько 40% із цих хворих мають ускладнену форму захворювання і являють собою небезпеку для оточуючих», – сказав головний лікар Одеського обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Филюк.

 За словами головлікаря облтубдиспансеру, «в 2011 році в Одеській області від туберкульозу померло 310 жителів області та 125 осіб без певного місця проживання». Таку заяву Віталій Філюк зробив 20 березня в ході брифінгу, присвяченого Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом. Це становить інтенсивний показник дуже серйозний – 19 на сто тисяч населення, коли по Україні такий показник 14-15. Ми маємо цю негативну першість через наші міграційні процеси.

 Епідситуація з розповсюдження туберкульозу в Котовському районі також не краща. 9 померлих в минулому році з 310 осіб з усієї області (не враховуючи тих, хто без певного місця проживання) – показник достатньо серйозний, але не занадто високий (т.ч. смертність складає 3 %). Якщо в 2010 році спостерігалось деяке зниження показників захворювання в цілому по району, то захворювання сільського населення залишається достатньо високим. Причому, велику частину запущених форм туберкульоза виявляється серед сільських жителів. Так в 2011 році стояло на обліку хворих туберкульозом 60 осіб ( в 2010 році – 48), з них з району – 31, що складає 51,7 % з усіх хворих і в місті 29 осіб (48, 3 %). Розрахунком на 100 тис. осіб – 88, 75%, в порівнянні з 2010 роком – 77, 9%, в свою чергу по району в 2010 році становило – 92,2 %, а по області – 77, 4% населення. Випадки смертності також почастішали, так в 2011 році померло 9 осіб, з них 3 в місті та 6 в районі. Якщо проаналізувати статистику захворювання на туберкульоз, то випливає, що переважно хворіють такі соціальні верстви населення як: безробітні – 47 (78,3%), пенсіонери – 4 (6,7%), службовці – 4 (6,7%), працюючі – 3 (5). Цікавим є і й те, що серед хворих не виявлено дітей та підлітків.

 У своєчасному виявленні хвороби допомагають лікарям флюорографічні обстеження, які в нашому районі пройти можна в 3 місцях. Дане обстеження в 2011 році пройшло більше 33 тис. осіб, з них виявлено хворобу туберкульозу у 33 осіб, з усіх 60 осіб хворих. Так станом на грудень 2011 рік було знято та вилікувано 50 осіб.

 Отже, епідеміологічна ситуація з туберкульозу в Україні складна і продовжує погіршуватися. За прогнозами в найближчі 10 років не передбачається її істотної стабілізації. Необхідно досягти позитивних соціально-економічних зрушень і забезпечити фінансування протитуберкульозних заходів для вирішення злободенних проблем у зв’язку з туберкульозом. У протитуберкульозній службі України склалася кризова ситуація. Водночас туберкульоз сьогодні становить національну небезпеку, бо Україна, як резервуар туберкульозної інфекції, може бути економічно і політично ізольована від світового співтовариства через загрозу розповсюдження туберкульозу в світі.

Світлана Федорова
Котовская реклама



Категория: Новини міста | Просмотров: 2020 | Добавил: kotovsk | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 3
1 s--i--k  
Ще раз хочеться зауважити (вже писала в минулій статі), що цю проблему загастрює корупція як чиновників МОЗу так і лікарів на місцях. Діло в тому, що хворі, які не заразні працювати не можуть, хіба що нелегально, забороняється фізичне навантаження та ін. Пенсію в 800 грн можна оформляти тільки простоявши більше пів року на обліку, звичайно теж з хабарями обов"язково. А в м.Котовськ проти туберкульозу на ліки виписують рецепт і відсилають до певної аптеки, де з під поли торгують "безкоштовними" медікаментами.І суми досить великі більше тисячи грн.- два рецепти. Скажіть де повинен безробітний хворий взяти гроші? А ще треба здати на утримання відділення, купити за списком на загальні нужди.

2 user  
Для Котовска как и для многих городов Украины туб. диспансеры это больная тема! Вы только посмотрите на что похож наш диспансер, в каком состоянии здания, и вообще территория! Больные с тяжелыми формами туберкулёза спокойно расхаживают по Котовску, ездят с нами в маршрутках, могут свободно ходить по территории школ!

3 s--i--k  
Уже 16 лет наша страна несет на себе тяжкое бремя эпидемии туберкулеза. За это время мы потеряли около 150 тыс. наших граждан. За 2011 год в Украине было выявлено 29 тыс. больных с активной формой туберкулеза, из них 933 ребенка в возрасте до 18 лет. Умерло от туберкулеза – почти 6,5 тысяч наших граждан. На сегодня в Украине ежечасно заболевает туберкулезом 4 человека и умирает 1 больной

Читать полностью: http://www.orthodox.od.ua/main....WcWK1mU

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання