Четверг, 25.04.2024, 22:03

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 9
Гостей: 9
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини міста
Главная » 2011 » Сентябрь » 30 » Сторінками історії міста Котовськ

30.09.2011 | 13:57
Сторінками історії міста Котовськ

Сторінками історії міста Котовськ

 Котовська гімназія, де зараз навчаються близько 400 дітей робітників, службовців нашого міста – один з найстаріших центрів народної освіти нашого краю. В цьому році їй виповнилось 100 років. Довгим і тернистим виявився шлях, поки в 1911 році було закінчено її спорудження. На той час у Бірзулі було два учбових заклади – двокласне залізничне училище (нині школа №6) та чотирикласна земська школа ( зараз школа №1).

 Питання про створення середньої восьмикласної школи  підняли члени «Товариства з улаштування і утримання учбових закладів в селищі при станції Бірзула Херсонської губернії Ананьївського повіту» (далі – «Товариство»). На той час, в 1911 році, Бірзула була невеличким селищем, навіть не повітовим центром (центром повіту був Ананьїв), в складі величезної царської Російської імперії. Усвідомлюючи, що для успішного розвитку життя  Бірзули потрібна середня школа для хлопчиків та дівчаток (тобто змішана), яка давала би можливість отримати середню освіту на місці, члени «Товариства»  прийнялися за розробку та виконання задуманого плану такої школи.   Царські чиновники ніяк не могли збагнути, навіщо  у тій глушині потрібна гімназія,  і говорили, що «там (в Бірзулі – авт.) навіть кухарчиних дітей немає, одні робітники та мужики, яким зовсім не до лиця вчитися». Та земське товариство все ж добилося, щоб гімназія у Бірзулі була споруджена.

 Перш за все необхідно було отримати місце для спорудження школи, зібрати кошти для будівництва, добитися у Міністерства освіти Російської імперії затвердження змішаного типу учбового закладу з програмою восьмикласних гімназій, поступово відкриваючи кожен рік послідуючий клас, а до 1915 року до повного восьмикласного об’єму. Вирішуючи ці питання «Товариство»  звернулося з проханням до Управління Південно-Західної залізниці Російської імперії, яке дало згоду побудувати школу на території, що належала цьому відомству. Пошук потрібних коштів здійснювався за допомогою   добровільних внесків службовців залізниці, проведенням лотерей, гулянь, благодійних концертів, спектаклів, випуском пам’ятних жетонів «Въ память постройки гимназии въ Бирзулъ». І вже на початку 1911 року було зібрано близько половини потрібних коштів і, хоч їх було ще замало, будівництво  вирішили розпочати негайно. Так, 12 квітня 1911 року була проведена урочиста закладка будови гімназії. А вже 6 вересня почались уроки для 1 – 4 класів. Тому саме 6 вересня можна вважати днем заснування міської гімназії.

 Рік за роком гімназія добудовувалася,  відкривались наступні 5, 6, 7 та 8-і класи. В Бірзулі це була перша будівля з усіма необхідними комунальними зручностями. На кожному поверсі були теплі клозети (туалети) англійського типу, з’єднані з каналізацією. В гімназію був проведений водопровід, була  гаряча вода, центральна вентиляція, опалювали приміщення печі. Бірзульська гімназія стала п’ятою в Херсонській губернії, до складу якої входив наш край.

 На початку ХХ століття тут, в гімназії, де колись вчилися лише діти великих власників магазинів,  хлібозакупівельників, маклерів, крамарів та багатої верхівки залізничників півночі Херсонської губернії, почали свій навчальний 2011 рік наші школярі.  Тож побажаймо їм успіхів у навчанні в стінах рідної гімназії, яка має таке цікаве історичне минуле.

 В Котовському міському краєзнавчому музеї сьогодні експонується фото будівлі гімназії за 1911 рік, копія «Звіту товариства з улаштування і утримання учбових закладів в селищі при ст. Бірзула за 1911 рік», підручник з української мови за 1912 рік, вирізки з старих газет, пов’язані з історією гімназії. Ці експонати  раритетні, і тому навряд чи ви їх зможете побачити де інде. Фото 2 з них ми розмістили в нашій газеті.

Директор Котовського міського краєзнавчого музею Кобилюк Олена



Категория: Новини міста | Просмотров: 1593 | Добавил: kotovsk | Рейтинг: 3.7/3
Всего комментариев: 1
1 Yurec  
Большое спасибо за такую информацию!!!

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання