Пятница, 19.04.2024, 16:52

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 7
Гостей: 7
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини міста
Главная » 2011 » Сентябрь » 1 » Скільки коштує спорядити школяра в Котовську?

01.09.2011 | 21:04
Скільки коштує спорядити школяра в Котовську?

Скільки коштує спорядити школяра в Котовську? 

 1 вересня наблизився впритул — діти звикають до думки, що час перебазовуватися за парти, батьки зайняті купуванням шкільного приладдя та форми. Для дітей після літа налаштуватися на навчання важко психологічно, а для батьків готувати дітей – ще й матеріально. Шкільна форма, рюкзак, зошити, ручки, олівці, фломастери – усе це «влітає» батькам школяриків у чималу «копієчку».

 Наше славне місто Котовськ відоме не тільки Григорієм Котовським та тим, що воно одне з найсвітліших міст України, а й тим, що в 2011 році воно зайняло останнє місце серед міст з рівнем заробітної платні в Одеській області – трохи більше 2000 гривень на 1 котовчанина (в середньому). Правда, працівники Котовського міськвиконкому запевняють, що на кінець літа цей показник трохи покращився – і в серпні середня зарплата котовчан склала 2500 гривень. Тому ми візьмемо за основу заробітну плату в 2500 гривень (хоча далеко не кожен житель нашого міста заробляє стільки грошей).

 Отже, підготовку до нового навчального року умовно можна розділити на два етапи. Перший – купівля шкільної форми та іншого одягу, другий – придбання необхідних канцтоварів. Особливо багато клопоту у тих, кому цього року «перший раз у перший клас» — не лише діти, а й батьки переживають із цього приводу, нервують і бігають у пошуках шкільної атрибутики, аби на святковому першому дзвонику їх школярик виглядав якнайкраще. Найдорожче підготувати першокласників – їм потрібно купувати все з нуля. Втім, на цьому шляху мамам і татам доводиться стикнутися із неприємним сюрпризом у вигляді «кусючих» цін… Що потрібно «першачку» — про це вам повністю розкажуть у школі, в яку ви зібралися. У свідомих батьків відтак на руках є список необхідного, з яким вони і вирушають до магазинів та на шкільні базари.

 Головним пунктом у «наборі першокласника», звісно, є форма. У багатьох школах  Котовська класи мають форму певного кольору, а в деяких школах існує певний «дрес-код», тобто правила, за якими діти повинні обирати собі колір одягу. Спеціалісти радять батькам пам’ятати, що форма — це не наряд, а робочий одяг, у якому ваша дитина проводитиме п’ять днів на тиждень. Тому головним критерієм має стати комфортність. Тканина для форми повинна бути з натуральних волокон: бавовна, льон — для теплої пори року, вовна та кашемір — для зими. На жаль, більшість батьків дивляться на те, чи гарно «сидить» костюм та чи підходить він по розміру, але тих, хто звертає увагу на склад виробу, не так багато.

 З гігієнічної точки зору для дівчаток найбільш зручними є спідниця та сарафан. Їх можна комбінувати з легкими кофтинками чи теплими светрами — залежно від погоди. Хлопчикам рекомендується носити костюм-трійку: штани, жилет і піджак. Отже, починаємо підрахунок. Кореспонденти пройшлися по базару та магазинам нашого міста, та за декілька днів змогли скласти собі певну картину цін (поспілкувавшись також і з батьками дітей). Шкільна форма для «першачка» — 200-300 гривень (в середньому), біла блуза для дівчинки — 100-250, хлопчача сорочка або гольф — 60-100 гривень. Окрім тради­ційної форми, необхідна також спортивна. Вимоги до якості спортивного одягу не менші, адже під час фізичного навантаження дитина повинна почуватися вільно і комфорт­но. Слід сказати, що вибір костюмів досить широкий на котовському ринку, відтак коштує спортивна форма від 120 до 250 гривень. Досить витратна частина у списку — взуття. Не лише те, в якому дитина ходитиме до школи (140-200 грн.), а також і спортивне (кеди, кросівки 50-120). Батькам дівчаток доведеться витратитися додатково: на банти (пара коштує від 5 до 40 грн.), панчохи та інші «дівочі штучки». Втім, це вже інша стаття витрат. Вона у обов’язковий список школяра не входить.

 Мрія кожного школяра — портфель. Від цього атрибута залежатиме не лише краса, а й постава дитини. Нинішні портфелі, нашпиговані підручниками та зошитами, важать немало, тож не забувайте, що ваш школярик щодня носитиме цей вантаж на своїй спині. Саме тому до вибору слід підходити прискіпливо, тим паче, що асортимент портфелів дозволяє: найдешевші коштують 80 гривень, ортопедичні чеські — 300. В магазинах канцтоварів, де вже підготувались до початку навчального року набір першокласника, куди входять зошити, щоденник, ручки, олівці, фломастери та інші важливі дрібнички, коштує від 120 до 150 гривень, ще є прості набори першокласника і їх вартість залежить від комплектації, вони коштують від 50 до 90 грн. За словами продавців в середньому канцелярське приладдя обійдеться десь близько 200 гривень.  Зараз покупці дивляться на якість товару, намагаючись обрати кращий для свого школярика. Хто з батьків вже спілкувався з вчителем, що буде навчати наших першокласників, знає, що до цього всього треба придбати до 1 вересня спеціальні друковані зошити (5 штук по 15-20 грн.), тобто на 1 вересня треба викласти ще 75-100 гривень. Нескладний підрахунок — і вартість «спорядження» до школи першокласника обійдеться батькам у приблизну суму від 1000 до 1700 грн. Як на початок навчального року, то це не дуже багато, якщо ті батьки маленьких котовчан, що заздалегідь передбачили, скільки обійдеться їм спорядження дитини і закуповували все потроху.

 Тепер давайте подивимось, скільки ж обійдеться батьківському бюджету спорудження старшокласників.  Костюм для старшокласника «потягне» у середньому на 600-800 грн., туфлі — 200-450, сорочка (а їх потрібно не менше двох) — 100-150 грн., сумка — 150-300 грн., спортивна форма — 200-350, плюс кросівки — 150-250. А ще ремінь (75-150 грн.), краватка (80-120 грн.)… І на ті ж канцтовари доведеться викласти 250-350 грн., а ще щоденник нині коштує 10-25 грн.! Тож  батькам необхідно витратити 1900– 3000 грн., аби син не виглядав гірше ніж однолітки. А ще ж атласи, додаткові зошити, харчування, теплий одяг. Дівчинку- старшокласницю одягти також обійдеться  батькам від 1800 до 3000грн. Якщо у сім’ї двоє, троє та більше дітей ідуть до школи — батькам не позаздриш, і страшно навіть назвати ті цифри, в які обійдеться сімейному бюджету «екіпіровка» дітей на 1 вересня. А з вересня для батьків почнуться ще «добровільні» внески на ремонт школи, класу і т.п., які будуть коштувати сімейному бюджету в залежності від школи, яку відвідує дитина. Ми, правда, не врахували ще витрати на квіти для вчителів і різні дрібнички, які люблять наші діти.

 Отже, спорядити старшокласника в Котовську для сімейного бюджету, якщо «середня» заробітна плата складає 2500 гривень, це значний удар, але хочеться побажати батькам на майбутнє – готуватися у такому випадку слід заздалегідь, а не напередодні… світлого і радісного свята 1 вересня.

 

Світлана Федорова
КОТОВСЬКА РЕКЛАМА
KOTOVSKINFO.COM



Категория: Новини міста | Просмотров: 2494 | Добавил: kotovsk | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 1
1 bacha  

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання