Среда, 01.05.2024, 07:32

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини міста
Главная » 2011 » Декабрь » 6 » Предмет “Основи здоров'я” в школах Котовська, або над чим мають задуматися батьки та вчителі!

06.12.2011 | 19:01
Предмет “Основи здоров'я” в школах Котовська, або над чим мають задуматися батьки та вчителі!

Предмет "Основи здоров'я” в школах Котовська, або над чим мають задуматися батьки та вчителі!

  Сьогодні стан здоров’я дітей зумовлений несприятливим навколишнім середовищем, погіршенням санітарно-гігієнічних умов навчання та якості медичного обслуговування, поширенням шкідливих звичок серед учнівської молоді, що викликає серйозне занепокоєння. Формування основ здорового способу життя через освіту, створення здоров’я зберігаючого освітнього середовища – один із пріоритетних напрямів державної політики у галузі освіти. Підліткова неврівноваженість, агресивність, схильність до прийняття необдуманих рішень часто призводять до біди. На превеликий жаль, останнім часом ризик, що дитина стане на шлях, з якого немає повернення, дуже великий. Не оминула ця проблема і наше місто.
  Предмет «Основи здоров’я» суттєво відрізняється від інших предметів. Його відмінність визначається, в першу чергу, головним завданням – вплинути педагогічними методами на реальну поведінку учнів шляхом розвитку в них життєвих навичок, сприятливих для здоров’я, розвитку та безпеки, формувати здоровий спосіб життя, допомагати будувати свої взаємостосунки з оточуючим середовищем, учити зберігати та зміцнювати своє здоров’я. Підручники «Основи здоров’я» розроблено відповідно до програми МОН України. Його зміст базується на сучасній концепції здоров’я і безпеки з урахуванням вікових особливостей учнів, основних сфер їх життєдіяльності, актуальних потреб і проблем, завдань найближчого розвитку, а також сезонного характеру дії деяких факторів ризику. Навчання здоров’ю здійснюється на засадах розвитку життєвих навичок. Це передбачає формування соціально-психологічних компетентностей, які допомагають учням вести здоровий і продуктивний спосіб життя, адекватно сприймати себе і навколишніх, будувати позитивні міжособистісні стосунки, успішно розв’язувати щоденні проблеми, керувати стресами. Підручник орієнтує на застосування інтерактивних методів навчання, які є дуже ефективними і сприймаються дітьми. Знання і практичні навички здобуваються не лише з текстових пояснень, а й у процесі продуктивної діяльності: під час ігор, аналізу ситуацій, мозкових штурмів, роботи в групах, розробки проектів.
  До редакції «Котовська реклама» звернулися з проблемою стосовно некоректно викладеного матеріалу в підручнику «Основи здоров’я» під київським видавництвом ЗАТ «Алатон». За словами керівника громадської організації «Батьківський комітет» міста Котовськ Тетяни Мачок, підручники предмету «Основи здоров’я» цього видання мають багато порушень моральних та духовних норм виховання дітей. Наприклад, в підручнику «Основи здоров’я» 7 клас даного видання в розділі 3 «Профілактика соціально небезпечних захворювань», параграф 17, сторінка 116-117 подана таблиця про характеристику найпоширеніших наркотиків (де вказано назву наркотика, ознаки наркотичного сп’яніння, реакція організму і наслідки вживання, виникнення залежності) та вказані адреси сайтів для додаткової інформації (сторінка 119 даного параграфа). Це вже впливає на підсвідомість учнів, яким 13-14 років, і які вже будуть знати наркотичні речовини. Чи потрібно це нам, коли і так діти отримують негативну інформацію на вулицях, в інтернеті тощо.
  Проблема викладання в школах Котовська предмету «Основи здоров’я» піднімається вже не перший раз: представники громадськості зверталися до відділу освіти Котовської міської ради у вересні цього року. На це звернення начальник відділу освіти Микола Никифорук відповів, що взяв на розгляд це питання, але зазначив, що ніякої проблеми у викладанні предмету не бачить. Кореспонденти «Котовської реклами» спробували розібратися що й до чого. Позиція працівників відділу освіти Котовської міської ради полягає в тому, що школи міста працюють за чітко визначеною програмою, але підручники «Основи здоров’я», як стверджує методист Олена Кзензицька, отримують централізовано з Одеси і змінити ситуацію не можуть. Але за словами Тетяни Мачок, якщо довести проблему до відома батьків, то можна було б спільними зусиллями закупити підручники інших авторів та інших видавництв, які відповідали б моральним та духовним нормам виховання дітей. Стосовно викладання предмету, то проблем в цьому плані, як зазначила методист Олена Ксензицька, в Котовську не має, адже предмет «Основи здоров’я» викладається педагогічними працівниками, які мають відповідний документ про проходження розвитку життєвих навичок на курсах підвищення кваліфікації. Звертаючись до батьків учнів з даною проблемою, журналісти зіткнулися з тим, що переважна більшість людей навіть не знає, яку інформацію подають їх дітям. Першим питанням батьків було те, як вирішити дану проблему?!
  За опитуванням вчителів та дітей декількох шкіл міста стосовно викладання даного предмету кореспондентами "Котовської реклами”, думки розійшлись. Одні вважають, що саме цей підручник вказаного видання ніяк не порушує моральні та духовні норми виховання дітей. Інші вчителі вважають цей підручник є не зручним і користуються підручниками іншого видання. Як стверджують учні, не подобається він тим, що в ньому дуже багато ілюстрацій, схем та практичних робіт, які з деяких тем дуже "незручно” подають матеріал, а в порівнянні з ним підручник «Основи здоров’я» (автори БойченкоТ.Є., Василашко І. П., Коваль Н. С.) має набагато більше інформації та не надає негативного матеріалу. Тут батькам треба більше звертати увагу на те, що ж їх діти вивчають в школі і який матеріал містять підручники.
Отже, проблема існує і вихід з цієї ситуації потрібно шукати, адже від бездіяння дорослих страждають діти, наше майбутнє. Від нашої уваги, любові і виховання залежить доля дітей. І якщо ми будемо ростити їх у добрі, змалечку оточимо їх любов’ю та милосердям, вони змінять наше життя на краще!

Світлана Федорова
КОТОВСЬКА РЕКЛАМА



Категория: Новини міста | Просмотров: 2175 | Добавил: kotovsk | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 7
1 Нон-стоп  
Ув. Светлана Федорова, вам подсказать адрес Министерства образования, молодежи и спорта Украины? Что больше не о чем писать? И что это за организация "Родительский комитет города", о которой никто не знает и которая не зарегистрирована? Ребята не прокалывайтесь на мелочах!

5 ВикторКотовчанин  
Ув. Нон-стоп, если вы и не слышали об этой организации, это не значит, что она не существует...
Нужно интересоваться жизнью города - эта общ. организация существует уже несколько лет в Котовске и официально зарегистрирована. А статья интересная, где же Светлана Федорова прокололась?

2 Tanechka  
Ув Светлана,не обращайте внимания.У вас очень интересные статьи.В отличии от многих авторов вы не стараетесь полить кого-то грязью,а высвечиваете интересную информацию.

3 user  
Побольше бы таких статей, категорично не согласен с АНОНИМОМ(Нон-стоп) angry
Тема очень актуальна в наше время!

4 Александр  
"Якщо я своїй любій країні нічим допомогти не в силі, то я зроблю все, щоб не зашкодити їй" - Григорій Савич Сковорода.

7 alias  
Хотелось чтоб эти слова дошли до авторов некоторых публикаций на сайте

6 МЭЛ  
Долой Нон-стоп... Что за бред?

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання