Четверг, 28.03.2024, 19:38

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 3
Гостей: 3
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Відділ освіти Котовської РДА
Главная » 2011 » Сентябрь » 1 » Освітня галузь району напередодні нового навчального року

01.09.2011 | 20:58
Освітня галузь району напередодні нового навчального року

Освітня галузь району
напередодні нового навчального року

  Село, а отже, і сільська школа, відіграють особливу роль у соціокультурному, духовному житті українського народу. Не випадково вважають, що інноваційний потенціал держави на сучасному етапі розвитку прихований у невеличких містечках та селах.
  Проблема доступності та якості освіти для жителів сільської місцевості в останні роки стала досить актуальною. І першочергова проблема на цьому шляху – збереження та оптимізація мережі шкіл в умовах зменшення кількості дітей шкільного віку.
  Загалом у районі діяла оптимальна мережа освітніх навчальних закладів, приведена у відповідність до запитів населення. В 2010-2011 навчальному році у  районі функціонувало 23 загальноосвітні школи, з них: 2 – І ступеню, 11 – І-ІІ ступенів, 10 – І-ІІІ ступенів, а також 9 навчально-виховних комплексів типу «школа-садок», з них: 2 – І ступеня, 6 – І-ІІ ступенів, 1 –  І-ІІІ ступенів. На території району знаходиться також Борщанська ЗОШ-інтернат І-ІІ ступенів, що перебуває в обласному підпорядкуванні. Крім того, забезпеченню учнів повною загальною середньою освітою сприяє Котовська районна вечірня школа ІІ-ІІІ ступенів, яка проводить сесійні заняття на базі Куяльницької ЗОШ. Розвиток виховної роботи забезпечують два позашкільні навчально-виховні заклади (районний центр позашкільної освіти і виховання дітей та юнацтва, дитячо-юнацька спортивна школа), розташовані на території райцентру.     Мережа дошкільних навчальних закладів району сформована, в основному, з урахуванням демографічної і соціально-економічної ситуації і складається з 6-ти дитячих садків. Тимчасово призупинено діяльність Борщівського ДНЗ «Сонечко». Є необхідність відкриття дошкільного закладу в ряді сіл. Збільшення кількості ДНЗ передбачається за рахунок реорганізації в НВК «школа – садок». Останньою у такий статус переведена Малофонтанська ЗОШ І-ІІ  ступенів, де на даний час здійснюється відповідна добудова двох груп на 30 місць. У перспективі планується така реорганізація в Станіславській ЗОШ І-ІІІ ступенів.
  До початку 2011-2012 навчального року райрадою прийнято рішення від 27.07.2011 року № 82-VІ про докомплектацію 14 класів у загальноосвітніх навчальних закладах, де кількість учнів у класах складає 4 чол. Надано згоду на функціонування пришкільного інтерната у Новоселівській ЗОШ І-ІІІ ст.   Підтверджено допрофільне і профільне навчання на базі опорних шкіл Нестоїтського, Липецького, Качурівського освітніх округів шляхом підвезення учнів із суб’єктів навчально-виховних об’єднань відповідно до розкладу занять. На даний час склалися об’єктивні передумови для оптимізації наступних освітніх закладів:
·    Домницької ЗОШ І ст. – тимчасове призупинення ;
·    Олексіївської ЗОШ І-ІІ ст. – реорганізація в Олексіївську ЗОШ І ст.
  Діти шкільного віку, які проживають у мікрорайонах реорганізованих шкіл, в обов’язковому порядку забезпечуватимуться усім комплексом освітніх послуг на базі найближчих загальноосвітніх навчальних закладів. Для цього використовуватиметься транспортний парк шкільних автобусів. Зокрема, плануються такі перевезення з реорганізованих шкіл:
·    учнів 1-4 класів Домницької ЗОШ – в Климентівський НВК І-ІІ ст.;
·    учнів 5-9 класів Олексіївської ЗОШ – в Куяльницьку ЗОШ І-ІІІ ст.
  Перспективні зміни в освітній мережі району визначатимуться часом за наявності об’єктивних передумов з обов’язковим узгодженням із місцевими громадами.
  Кількісні та якісні показники в мережі закладів освіти дають право говорити про окремі позитивні зміни в розвитку освіти регіону. Педагогічними колективами загальноосвітніх навчальних закладів проводиться постійна робота щодо забезпечення гарантованого Конституцією України права учнівської молоді на якісну освіту. Протягом останнього часу стабільною, у межах 45-46 %, залишається якість знань учнів (показники достатнього і високого рівнів) за результатами навчального року.
  За рахунок коштів районного бюджету здійснюється фінансування освітніх програм. Так, на виконання програми «Шкільний автобус» вживаються заходи для підвезення учнів на навчання до Бочманівської, Вишнівської, Гоноратської, Косівської, Климентівської, Петрівської, Борщівської №2, Качурівської, Мардарівської, Нестоїтської, Куяльницької, Липецької, Новоселівської, Станіславської шкіл. Для перевезень учнів всього у районі використовується 15 автобусів. Зокрема, у 2011 році отримано шкільний автобус від МОН України, який передано Борщівському №2 НВК І-ІІІ ст.  До початку цього навчального року очікується отримання за рахунок обласного бюджету трьох нових шкільних автобусів, які постійною комісією з питань освіти, охорони здоров’я, спорту, культури та молодіжної політики Котовської районної ради розподілено Климентівській, Куяльницькій та Малофонтанській школам. При цьому вирішиться також питання підвезення учнів до Глибочанської (Миколаївка), Старокульнянської (Херсон) і, можливо,- Куяльницької школи (Вестерничани).
   Поступово відходить у минуле проблема нагальної комп’ютеризації закладів освіти. З метою реалізації регіональної програми комп’ютерно-інформаційного забезпечення розвитку системи освіти  в районі обладнано комп’ютерними класами всі десять  загальноосвітніх закладів І-ІІІ ст. (у Мардарівській школі – два НКК) та Бочманівську, Куяльницьку, Косівську, Любомирську, Дібровську ЗОШ І-ІІ ст., решта шкіл мають у своєму розпорядженні офісну техніку. Останнім оновлено комп’ютерне забезпечення Новоселівської ЗОШ І-ІІІ ступенів – встановлено сучасний навчально-комп’ютерний комплекс у складі 13 машин. Придбанням 2009-2010 років стала закупівля мультимедійних засобів навчання для Борщівської №2, Куяльницької, Липецької, Нестоїтської, Гидеримської, Новоселівської, Мардарівської ЗОШ та методичного кабінету відділу освіти. Вихід до мережі Internet мають Куяльницька, Качурівська, Липецька, Нестоїтська, Мардарівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, протягом поточного 2011 року планується збільшити кількість таких закладів освіти.
   У районі накреслено перспективи впровадження допрофільної підготовки та профільного навчання, закріплені відповідною районною Програмою. Мала наповнюваність та відсутність паралельних старших (10, 11) класів у переважній більшості ЗНЗ І-ІІІ  ст. не дозволяє забезпечити широкий вибір старшокласниками напряму профільного навчання відповідно до їхніх потреб, інтересів та запитів. Тому оптимальний вихід з такого становища відділ освіти бачить у формуванні профільних класів одного напряму та кількох профільних груп. У попередньому  навчальному році профільне навчання здійснювалося в усіх загальноосвітніх школах І-ІІІ ст. У більшості випадків профільними були окремі класи. Крім того, додатково для здійснення допрофільної і профільної підготовки старшокласники Липецької №1, Липецької №2, Климентівської, Федорівської ЗОШ І-ІІ ст. та Станіславської, Старокульнянської ЗОШ І-ІІІ ст. підвозилися до Липецької, Нестоїтської, Качурівської опорних шкіл відповідних освітніх округів. Ця робота продовжуватиметься і надалі.
За результатами річного оцінювання в районі було визначено 5 претендентів на отримання свідоцтва особливого зразка, це учні Гоноратської, Косівської, Новоселівської, Станіславської ЗОШ. У 2010-2011 н. р. золотими медалями нагороджено Євтодій Анастасію (Борщівський №2 НВК), Мірзак Катерину, Цуркана Дмитра, Тіору Аліну (Липецька ЗОШ), Дороша Андрія (Новоселівська ЗОШ), Коваленко Вероніку (Мардарівська ЗОШ); срібною медаллю – Цупик Ірину (Станіславська ЗОШ).
Приємно відзначити успіхи наших обдарованих дітей. У загальноосвітніх школах продовжується робота по реалізації Президентської Програми "Обдаровані діти”. У жовтні – листопаді проводяться учнівські олімпіади з базових дисциплін. Традиційними стали інтелектуальні змагання для сільських школярів.  Результати цього року: ІІІ місце в обласному турі учнівських олімпіад з географії посіла учениця 10 класу Новоселівської ЗОШ Палій Аліна. На обласний конкурс МАН представлено 9 робіт, з них посіли ІІІ місця 4 школярі Новоселівської ЗОШ (фізика), Станіславської ЗОШ (інформатика), Борщівського №2 НВК (зарубіжна література, географія). Розпорядженням голови Котовської РДА від11.01.2011 року № 26/11 встановлено стипендії переможцям учнівських олімпіад та переможцям конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, у цьому році щомісячно (починаючи з вересня) у розмірі 100 грн. їх отримають Палій Аліна, Дорош Андрій (Новоселівська ЗОШ), Павлів Любомир, Самошин Сергій (Качурівська ЗОШ), Дубровський Максим (Куяльницька ЗОШ).
  Протягом червня-серпня 2011 року в дошкільних та загальноосвітніх закладах району проходила оздоровча кампанія. Працювали оздоровчі табори і майданчики, трудові об’єднання та спортивний табір, групи дошкільнят.
  На часі вже підготовка до нового навчального року. Керівниками закладів освіти розроблено організаційні заходи щодо підготовки матеріально-технічної бази навчальних закладів з метою забезпечення безперебійної роботи їх протягом навчального року та в осінньо-зимовий період. Особлива увага звернена на системи енергозабезпечення  і питання енергозбереження, роботу  котелень, тепломереж, технічний стан будівель шкіл, проведення поточних ремонтів в межах виділених коштів.
  Виконано поточні ремонти (фарбування вікон, дверей, панелей, підлоги, відновлення парт, столів, стільців, стендів) та інші роботи силами шкільних колективів та господарчою групою відділу освіти. З місцевого бюджету було профінансовано закупівлю фарби  для фарбування вікон, дверей, панелей, парт, підлоги у школах, шиферу на ремонт покрівлі та цементу  для штукатурки. Виділені кошти на оплату проектно-кошторисної документації по газифікації  Новоселівської  ЗОШ  І-ІІІ ст., а також кошторисів по  Куяльницькій ЗОШ І-ІІІ ст.- ІІ черга реконструкції.
  В процесі підготовки до 2011-2012 навчального року зроблено ремонт даху котельні в Липецькій ЗОШ І-ІІІ ст., розпочато госпспособом штукатурку   внутрішніх стін котельні Бочманівської ЗОШ І-ІІ ст., виконано електророботи у школах згідно з заявками директорів шкіл по ремонту освітлення, електроплит, встановленню бойлерів, ремонту бойлерів та  електрообладнання в приміщеннях шкіл:  харчоблоках, їдальнях, котельнях, майстернях, в кабінетах та інше. Закуплено матеріалів на суму 99,0 тис.грн., які виділені з місцевого бюджету.
  Матеріально-технічний стан  закладів освіти району  покращується. Обладнання котелень поступово оновлюється, в кожному закладі освіти встановлені резервні котли  і резервні насосні агрегати.
  На даний час  закінчені наступні об’єкти:  капремонт котельні  Липецької ЗОШ №2  І-ІІ ст., де встановлено  другий котел (резервний); капремонт котельні  Вишнівської ЗОШ І-ІІ ст.;  капремонт школи і тепломережі (40м)  Вишнівської ЗОШ І-ІІ ст. з заміною вікон (63 шт) та дверей (3 шт) на металопластикові, ремонт  відмостки; капремонт котельні Дібровської ЗОШ І-ІІ ст., де встановлені насосні агрегати, запобіжні клапани, манометри, термометри, замінена димова труба (17м). Завершено капремонт теплових мереж (181 м) в Борщівській ЗОШ №2  І-ІІІ ст.; замінено тепломережу (23м)  і відремонтовано систему опалення в Липецькій ЗОШ І-ІІІ ст.
  В стадії завершення  «Реконструкція котельні в Липецкій ЗОШ І-ІІІ ст.», де здійснюється переобладнання котельні зі встановленням 4-х газових котлів;          капітальний ремонт котельні Бочманівської ЗОШ І-ІІ ст. і капремонт котельні Глибочанської ЗОШ І-ІІ ст. Роботи проводяться підрядним способом, але багато робіт, не менш трудоємких,  виконуються власними силами відділу освіти і працівниками шкіл.
Триває будівництво дитячого  садка  на 30 місць в с. Малий Фонтан, загальна готовність об’єкту складає 80 %.
  Всі школи для підтримки температурного режиму взимку потребують  ряду заходів по утепленню будівель, в тому числі по заміні старих вікон і дверей, які вже не утримують тепло у приміщеннях. З цією  метою були надані  за Програмою  ЄС  ПРООН  кошториси на заміну вікон і частково дверей по 9-ти школах (Новоселівська ЗОШ І-ІІІ ст., Мардарівська ЗОШ І-ІІІ ст., Станіславська ЗОШ І-ІІІ ст., Нестоїтська ЗОШ І-ІІІ ст., Петрівська ЗОШ І-ІІ ст., Косівська ЗОШ І-ІІ ст., Качурівська ЗОШ І-ІІІ ст., Липецька ЗОШ І-ІІІ ст., Бочманівська ЗОШ І-ІІ ст.). До ПЗРГ «Одесагаз» надані пропозиції на модернізацію котелень шкіл у селах, де вже підведено  газ: Мардарівська ЗОШ І-ІІІ ст., Бочманівська ЗОШ І-ІІ ст.,  Новоселівська ЗОШ І-ІІІ ст.,  Косівська ЗОШ І-ІІ ст.,  Малофонтанський НВК І-ІІ ст., Гидеримська ЗОШ І-ІІІ ст.
  Відповідально поставилися до оновлення підпорядкованих приміщень та прилеглих територій колективи всіх освітніх закладів.
  В районі було оголошено Конкурс на кращий навчальний заклад по підготовці до нового навчального року, комісією за участю представників районної СЕС та МНС з 09 по 16 серпня поточного року здійснено перевірку готовності закладів освіти до роботи в новому 2011-2012 навчальному році.
Переможцями конкурсу стали наступні освітні заклади:
·    І місце – Старокульнянська ЗОШ І-ІІІ ст.
·    ІІ місце –Липецька ЗОШ І-ІІІ ст., Вишнівська ЗОШ І-ІІ ст.
·    ІІІ місце – Мардарівська ЗОШ І-ІІІ ст., Нестоїтська ЗОШ І-ІІІ ст., Гоноратська ЗОШ І-ІІ ст.
Подяку винесено колективам Борщівського №2 НВК І-ІІІ ст., Борщівської №1 ЗОШ І-ІІІ ст., Малофонтанського НВК І-ІІ ст., Бочманівської ЗОШ І-ІІ ст., Олександрівської ЗОШ І ст., Куяльницької ЗОШ І-ІІІ ст., Климентівського НВК І-ІІ ст., Станіславської ЗОШ І-ІІІ ст.
  Окрім підготовки матеріально-технічної бази навчально-виховних закладів відділом освіти здійснено також інші заходи.
  Уточнено списки дітей та підлітків шкільного віку для забезпечення 100-відсоткового охоплення навчанням учнівської молоді. В  район прибувають молоді та нові спеціалісти, які заповнять існуючі вакансії. До 1-х класів у поточному році планується прийняти 231 учня, продовжуватиме навчання у 10-х класах 101 випускник базової школи. Підготовка дітей п’ятирічного віку до навчання здійснювалась на базі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.
  Сплановано профільне навчання учнів старшої ланки. Будуть навчатися державною мовою 1-9-і класи Гидеримської ЗОШ І-ІІІ ст. та 1-8-і класи всіх Липецьких шкіл, які раніше працювали в російськомовному режимі.
  Проведено аналіз забезпеченості шкіл навчальними посібниками. Середня забезпеченість підручниками в районі становить 97,5 %. З метою поліпшення такого стану в районі організовано міжшкільний обмінний фонд.
  На початок 2011-2012 навчального року буде організовано обов’язкове гаряче харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгового контингенту. І надалі вживатимуться заходи для підвезення учнів та вчителів сільської місцевості до місця навчання і додому (на виконання програми "Шкільний автобус”), у місцевому  бюджеті передбачено кошти на підвезення школярів та обслуговування транспортних засобів. Очікується отримання трьох шкільних автобусів за державною програмою від області.
  Районним методичним кабінетом розроблено рекомендації по проведенню Дня Знань та Першого уроку. 24 серпня 2011 року український народ відзначив 20-річчя Дня Незале́жності Украї́ни — головне державне свято. Тому завданням проведення Першого уроку на тему: "Україна - наш спільний дім” є перш за все формування в учнів почуття патріотизму,  розкриття історичного значення проголошення незалежності України.
  Основною метою педагогічного процесу в сучасному шкільному закладі мусить бути забезпечення всебічного гармонійного розвитку учня. Тож школа намагатиметься з усієї скарбниці провідних цінностей відібрати ті, які найбільшою мірою відповідають індивідуальним потребам та інтересам учнів, формують їхню ціннісну свідомість.
  Навчально-виховний процес в освітніх закладах району здійснюватиметься із дотриманням правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних норм для збереження і зміцнення здоров’я учнів.
Користуючись нагодою, щиро вітаю усіх учнів, вчителів і батьків зі святом Знань. Висловлюю подяку адміністраціям навчальних закладів та батьківським комітетам за належну підготовку шкіл і дитячих садків.
  Новий навчальний рік перед освітянами ставить важливі завдання: подбати про творчий пошук, про впровадження інноваційних освітніх технологій, про забезпечення рівного доступу до якісної освіти кожної дитини. Освітня галузь району має на меті стабільне забезпечення для дітей якісного рівня навчально-виховних послуг.
  Нехай цьогорічний першовересень буде сонячним, несе добрий настрій в кожний навчальний заклад, кожну родину! Нехай цей навчальний рік відкриє перед учнівською молоддю нові горизонти пізнання себе і світу, вчителів надихне успіхами вихованців, батьків – гордістю за своїх дітей.
Бажаю всім міцного здоров’я, наснаги, удачі і терпіння, злагоди і благополуччя! Щиро хочу, щоб у новому навчальному році стали реальністю мрії і сподівання на краще усіх тих, кого хвилює стан нашої освіти.
  Ласкаво запрошую до Країни Знань !

Герасименко В.І.,
начальник відділу освіти   
Котовської райдержадміністрації



Категория: Відділ освіти Котовської РДА | Просмотров: 2746 | Добавил: kotovsk | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання