Пятница, 29.03.2024, 13:09

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 5
Гостей: 5
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Котовське РУ ГУ МНС
Главная » 2011 » Февраль » 17 » Очікуючи «кльову» подумайте про ціну ВЛАСНОГО ЖИТТЯ

17.02.2011 | 19:29
Очікуючи «кльову» подумайте про ціну ВЛАСНОГО ЖИТТЯ

АБЕТКА БЕЗПЕКИ
запобігти, врятувати, допомогти
КОТОВСЬКЕ РУ МНС ПОПЕРЕДЖАЄ


Очікуючи «кльову» подумайте про ціну ВЛАСНОГО ЖИТТЯ

   Все повторяється з року в рік: щойно осінь зміниться на зиму та зима на весну і тонка кірка криги вкриє водойми, випробувати ії міцність і власну долю виходять фанатикі підлідної риболовлі. Виходять навіть ті, хто влітку ніколи не бере вудку в руки. На жаль, для декого льодові випробування закінчуються не славоголоссям фанфар, а плачем труб похоронного оркестру. Але сподіватися на те, що оприлюднення цифр страшної статистики зупинить когось із цих відчайдухів – не доводиться. Принцип «знаєш – значить озброєний»  може виявитися дієвішим для збереження життя. Тому ця стаття  буде корисною всім рибалкам – землякам.

   Коли взимку тривалий час температура повітря вдень +50С, а вночі 30 С, то міцність льоду стає з кожним днем менше – як відомо рибалити на такому льоду дуже небезпечно. Та, незважаючи на всі попередження рибалки все одно продовжують виходити на кригу. Тому, щоб не трапилось лиха, у місцях великого скупчення  любителів зимової риболовлі працівники МНС проводять профілактичні рейди, де застерігають про небезпеку та розповідають про правила поведінки на льоду, правила порятунку в разі виникнення таких ситуацій.

   З приходом зимових морозів на водоймища Київщини виходять рибалки-екстремали, для яких товщина льоду часто відіграє незначну роль. Такі були завжди, але з кожним роком відчайдушних стає все більше. Можливо, це явище можна пояснити зниженим останнім часом інстинктом самозбереження населення. Перетворюючись на годувальників, люди не замислюються про власну безпеку. «Сьогодні день «не кльовий», - такими словами зустріла нас група рибалок на Київському водосховищі  - високий тиск не викликає апетиту в риб». У своїй амуніції вони були схожі на ведмедів, що неквапно ходять по льоду і терпляче чекають на здобич. На зимовій риболовлі можна голосно розмовляти – лід приглушує звуки. Очікування  клювання скрашується рибальськими байками та анекдотами.
   Останнім часом зимова риболовля не тільки для жителів області, а й для мешканців нашого району перетворилася на спосіб життя, а не лише на засіб прожитку або заробітку.
Похмура погода, низький тиск, швидка течія і товстий лід – рецепт хорошого кльову і безпечної ловлі. Але все це трапляється рідко, а рибалки часто ігнорують правилами безпеки і виходять на лід товщиною із сірниковому коробку. Крім того, їх завжди можна зустріти на межі криги і теплої течії.
 Найперше правило – взагалі не виходити на водойми. Але якщо вже ви твердо вирішили провести час на водоймищі, то перш, ніж ступити на лід, дізнайтесь про його товщину. У різних місцях річок та озер товщина льодового покрову може бути різною. Міцність льоду можна частково визначити візуально. На водоймах безпечним вважається лід (при температурі повітря нижче нуля):
  • для одного пішохода – синюватого або зеленкуватого відтінку, товщиною не менше 5-7 см;
  • для групи людей – товщиною не менше 15 см;
  • при масовому катанні на ковзанах – 25 см.
Категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг.
Під час руху по льоду варто звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця та ділянки, покриті товстим шаром снігу. Особливу обережність слід проявляти в місцях зі швидкою течією, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, кущами і травою. При переході па льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.
 Надання допомоги – надзвичайно небезпечне заняття, потребує зібраності та виваженості в діях. Щоб допомогти людині, що терпить лихо, і не потерпіти самому, дотримуйтесь наступних правил:
  • протягніть потерпілому довгу жердину, дошку, або киньте вірьовку, зв’язані паски тощо. Якщо до потерпілого треба підібратися ближче – ляжте на лід і повзіть по поверхні, штовхаючи попереду рятувальний засіб.
  • Витягаючи потерпілого, попросить його працювати ногами – так буде легше вибратися з ополонки. Не дозволяйте йому підніматись на ноги.
  • Після того, як витягнете потерпілого на берег, викличте «швидку допомогу», надайте йому першу допомогу, необхідну при охолодженні організму.
   Незважаючи на профілактичні заходи, що проводять співробітники МНС, кількість надзвичайних подій на водних об’єктах не зменшується. Громадяни продовжують нехтувати елементарними правилами поведінки на льоду і раз за разом наражаються на небезпеку. До трагедій призводить декілька факторів. Рибалки не переконалися у товщині криги, і не дотримувалися безпечної відстані один від одного під час руху. А головне те, що рибалка знаходилися у стані алкогольного сп’яніння, а відтак не змогли реально оцінити небезпеку так і ефективно діяти в небезпечній ситуації. 

   Хоча в нашому районі зимовий період для наших рибалок-земляків був вдалим, трагічних випадків не сталося, все одно:  пам’ятайте:   Ходити на зимову рибалку поодинці небезпечно.
 Будьте вкрай обережні на водоймах! Пам’ятайте про небезпеку та правила поведінки на льоду.
  


Провідний фахівець з питань цивільного захисту
 Котовського РУ ГУ МНС України в Одеській області
               Н. І. Унтілова




Категория: Котовське РУ ГУ МНС | Просмотров: 1916 | Добавил: kotovsk | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання