Среда, 24.04.2024, 15:57

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Таланти Котовська - Поезія
Главная » 2011 » Июнь » 22 » ЛІТЕРАТУРНЕ ЖИТТЯ КОТОВСЬКА

22.06.2011 | 20:25
ЛІТЕРАТУРНЕ ЖИТТЯ КОТОВСЬКА

  
  Основним направленням культурного життя нашого міста є літературні об’єднання, яких у нашому місті аж три:  «Промінь»,  «Ліра» та « Аркадійський клуб». Саме тут сформувалось ядро із творчих, інтелігентних людей, справжніх аристократів духу, які самим своїм існуванням, своєю  творчою та видавничою діяльністю піднімають рівень міста до рівня буття будь-якого поважного обласного центру.


  Літературне життя нашого міста почалося після звільнення Котовська від німецько-фашистських загарбників 31 березня 1944 року коли люди, які любили поезію та літературу, почали збиратись в гуртки, якими на той час керував Павло Кобилянський. В жовтні 1944 року вийшла газета «Перемога», редактором якої став Іван Скляр, саме до 1963 року в ній і розміщувались вірші (переважно писали прозу, маленькі усмішки).  З перших номерів цієї газети почали друкувати вірші Кобилянського, який також багато проводив літературних вечорів в нашому місті. З 1963 по 1991 рік друкувалися літературні твори наших земляків в виданні «Ленінський прапор» і вже з 1991 року по сьогодення в газеті «Котовські вісті». Заступник газети автоматично ставав головою літературного об’єднання. У 60-70-х роках з’явилася ціла плеяда поетів: Володимир Капустін, Олександр Столяренко, Леонід Табак, Євгенія Горбунова, Павло Левченко,  Анатолій Сидоренко, Тетяна Фурса та інші. В 1971 році дали назву літературному об'єднанню «Промінь», у яого уже був свій статус. З 1981 по 1997 рік літературне об’єднання (далі - ЛО) не працювало, але творчі котовчани намагались за свій кошт видавати окремі збірки, друкувалися в обласних виданнях. У 1997 році поети Котвоська поставили питання  про відновлення пленарних засідань, саме тоді Анатолій Ковальський був заступником редактора газети "Котвоькі вісті" до 2000 року, а з 2000 по 2008 рік Анатолій Ковальський, працюючи редактором газети, взяв на себе функцію керівника літературного об'єднання "Промінь". Всього вийшли 4 збірки літературного об’єднання «Промінь»: «Замріяний степ» в 1998 році, «Степові мрії» в 2000 році, «Степове проміння» в 2002, «Сяйво проміння» 2007 рік. Літоб’єднання «Промінь» в 2008 році був прийнятий до Асоціації письменників України. Кожний учасник має право приймати участь у будь-яких заходах, але повинен представитись, що він є учасником ЛО «Промінь».

  Більшість творчих людей, які пов’язали  своє життя з поезією, належать до культурно-просвітницького літоб’єднання «Ліра» (перша назва- «Коло»), яке активно співпрацює із Одеським Центром української культури, з київським всеукраїнським культурно-просвітницьким товариством «Русское собрание». Рік заснування - 1996, коли керівником було обрано Катерину Казначеєву. Не так давно «Ліра» створила дитяче літоб’єднання «Золота лоза» (керівник Наталія Кулік), куди входять молоді літературні таланти нашого міста, а також було прийнято рішення організувати в Котовську і районі відділення літературного «Аркадійського клубу», який в Одесі очолює Богдан Сушинський, відомий український письменник і журналіст. «Ліра» є одним із організаторів традиційного обласного фестивалю мистецтв «Осінь в Бірзулі», «Поетична Одеса», «Весною дихає земля одеська». Важливою роботою «Ліри» є випуск літературної сторінки «Поезії рідного краю» в котовській газеті «Слово і діло». Члени  «Ліри» разом з багатьма членами ЛО «Промінь» проводять загальноміські заходи. Це і «Літературна гостинна» на День міста, і зустрічі Нового року, і презентації книг. Гордістю «Ліри» і всього міста є талановита виконавиця авторських пісень, а також пісень на вірші Ліни Костенко, Антона Михайлівського, Олега Дряміна, лауреат багатьох обласних і міських фестивалів поезії Наталія  Рувінська. Великий творчий потенціал має молода поетеса Любов Цибулько. В цьому році з авторським віршом виступила 10-річна Катерина Левчинкова на заході «Зірки на сцену». Члени «Ліри»- поетично обдаровані люди, які працюють наполегливо і самовіддано, свідченням чого є вихід в світ низки поетичних збірок за участю цих людей.

  1 липня 2003 року в Золотому залі Одеського літературного ліцею відбулася церемонія офіційної презентації Аркадійського Літературного Клубу. Президентом Клубу є Богдан Сушинський - відомий письменник, академік, почесний професор Львівського університету. В 2004 році на одній із творчих зустрічей  Богдан Сушинський запропонував відкрити Аркадійський Клуб і в місті Котовськ, де уже багато років працювали літературне об’єднання «Промінь» і культурно-просвітницька організація «Ліра». 26 березня 2005 року було організовано відділення Аркадійського Клубу в нашому місті, керівником якого обрали Людмилу Шаманську, яка на той час була початківецем-літератором, дипломатом фестивалей «Зоряний дощ», «Поетична осінь 2005», «Промінь- 2005», членом літературного об’єднання «Ліра», яка вже котрий рік завідує бібліотекою в Котвоському медичному училищі. Членами Котовського відділення Аркадійського Клубу в тому ж році стали Валентина Присяжна та Наталя Рувінська, відомі в нашому місті творчі особистості.

  Лірика котовчан - людей дружніх, але не схожих між собою, багатопланова, різноманітна. Інтелігентність - це категорія істинно духовних людей. Але кожна постать провінційного, міського або сільського інтелігента, вже набуває своєї  магії наслідування, а це вселяє надію на краще.

Світлана Федорова

Фото: Віктор Зуєв

По материалам газеты "Котовская реклама"



Категория: Таланти Котовська - Поезія | Просмотров: 3930 | Добавил: kotovsk | Теги: «Промінь», ЛІТЕРАТУРНЕ ЖИТТЯ КОТОВСЬКА, « Аркадійський клуб», «Ліра» | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання