Суббота, 04.05.2024, 23:40

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Котовське «КОЗАЦТВО»
Главная » 2011 » Июнь » 20 » Козаки Півночі Одеської області зібралися на Коло у м. Балті

20.06.2011 | 18:57
Козаки Півночі Одеської області зібралися на Коло у м. Балті

   18 червня 2011 року у місті Балта відбулося розширена козацька рада-семінар (Коло) представників козацьких організацій північних районів Одеської області. У Колі прийняли участь козаки з Ананьївського, Балтського, Котовського, Любашівського і Савранського районів.
    
   Козацтво м. Котовська і Котовського району на Колі представляли делегати від Котовського козацького полку імені Великого Князя Ярослава Мудрого Міжнародної Асоціації «КОЗАЦТВО» на чолі з Отаманом козацького товариства полковником УК Яровим Сергієм Анатолійовичем та Куріня ім. полковника І. Богуна Чономорського козацького війська на чолі з Отаманом Котовського районового козацького товариства Шумейко Миколою Степановичем.
   Традиційно козацька рада розпочалася з молебню і благословення духівника Балтського радонового козацького товариства ім. П. Сагайдачного.
   Після цього слово взяв Отаман Балтського РКТ полковник УК Ткач Петро Остапович. У своєму виступі він розповів про здобутки, набутий досвід і проблеми балтського козацтва, яке плідно працює у м. Балті і Балтському районі вже 10 років.
   Після виступу П.О. Ткач виступили члени старшини Балтського РКТ, які поділилися досвідом роботи з питань патріотичного виховання молоді, духовного і морального загартування членів козацького товариства, пошукової і культурно-виховної роботи, збереження, примноження і пропагування історичної і культурної спадщини українського народу, традицій козацтва, активної участі у забезпеченні фізичного здоров’я, побутової культури жителів міста і району.
     
   Досвідом роботи і життєдіяльності поділилися також і запрошені на раду отамани козацьких товариств північних районів Одещини. Наприклад, у м. Ананьїві козацьке товариства існує вже 19 років, пережило самі важкі часи відродження українського козацтва, становлення, розвитку, несприйняття місцевим населенням і владою колишньої партноменклатури. За цей час наші побратими своїми добрими справами здобули справжній авторитет серед місцевого населення як справжні патріоти своєї Батьківщини, провідники української національної ідеї, культури, відродження і впровадження козацьких традицій, міцно закріпилися у системі суспільних відносин, економічного і політичного життя району.
   Після семінару учасники козацької ради ознайомилися з роботою Куреня ім. І. Гонти загальноосвітньої школи №1 м. Балти, відвідали Краєзнавчий музей Балтського району, де представлені цікаві експозиції та історичні матеріали та експонати.
     
   Сподобалася козакам і концертна програма Самодіяльного народного козацького хору «Будьмо», який вже 9 років дарить людям прекрасні пісні з репертуару народної і козацької творчості.
   Після концерту козаки відвідали козацьку святиню, історичне місце району – Гонтівський Хрест. За народними свідченнями на цьому місці був замордований іноземними поневолювачами видатний син українського народу, козак Іван Гонта. На цьому місці руками козаків Балтського РКТ було встановлено Хрест на згадку про мужнього козака, борця за волю рідної української землі.

   Після віддання почестей на місці Гонтівського Хреста козаки переїхали до села Ухожани, де відбулося ознайомлення з історією будівництва козацької Церкви і традиційний козацький куліш з піснями.
   Дуже зворушлива історія будівництва козацької Церкви. Її побудував один з козаків, родом з Донеччини, який під час роботи у шахті був завалений породою і знайдений рятівниками через декілька днів. Він весь був переламаний, на тілі не залишилося жодного неушкодженого місця. Але, після складних операцій, з Божої ласки він вижив. І тоді він вирішив віддячити Богові за спасіння і повернення до життя. 

   Кілька років козак збирав власні кошти і своїми силами побудував Церкву на пагорбі у живописному місці, яке йому було у видінні. Під пагорбом тече джерело холодної ключової води. Козак облагородив джерело, змурував купальню з системою каскадів, завдяки чому вода постійно оновлюється, протікає через купальню і залишається холодною у найспекотливішу погоду. Купальня освячена місцевим священиком. У цій купальні люди завжди можуть скупатися, очиститися духовно. На Водохрещу тут завжди багато людей не тільки з Балтського, а й з сусідніх районів Одещини.  
   Ознайомившись з умовами життєдіяльності Балтського РКТ, хочеться також відзначити позитивне відношення і сприяння у діяльності козацького товариства органів влади і місцевого самоврядування, підтримку і розуміння місцевого населення.
   Наприклад, міська влада виділила у користування для Балтського РКТ у міському Будинку культури три приміщення з меблями, де козаки обладнали канцелярію, кімнату для звукозапису пісень самодіяльного народного козацького хору «Будьмо» та проводять роботу по створенню музею козацтва. І балтські козаки плідно співпрацюють з місцевою владою, бо знаходять у неї розуміння необхідності і користі діяльності козацького товариства, перш за все, у національно-патріотичному вихованні підростаючого покоління, вихованні національної самосвідомості, морального і духовного загартування населення.
   Чого, нажаль, не можна сказати про умови діяльності козацьких товариств м. Котовська, які створені майже два роки тому, але до цього часу не мають окремого постійного місця розташування і вимушені тимчасово розташовуватися у приміщенні редакції «Слово и Дело» і офісі політичної партії «Батьківщина» та у приміщенні Музею бойової слави Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) м. Котовськ, актовому залі Котовського міськвідділу МВС.
   Неоднозначне відношення до козацтва і серед місцевого населення м. Котовська і району. Дехто з представників старої формації хибно сприймає процес відродження українського козацтва як посягання на щось їхнє особисте, хоча конкретно не можуть привести з цього приводу нічого. Все це відбувається через незнання історії козацтва, його ролі у боротьбі проти іноземного поневолення, у встановленні Української державності, небажання визнати історичну правду про національно-визвольну боротьбу козацтва за незалежність нашої Батьківщини. 
   Хоча своїми справами козацькі товариства м. Котовська не раз доводили і доводять, що у нас об’єдналися справжні патріоти своєї Батьківщини, які виконують сьогодні свою благородну місію відродження національної самосвідомості наших людей, військово-патріотичного, морального виховання дітей і молоді, встановлення рівноправних і справедливих відношень між представниками всіх верств населення, між народом і владою.

   Результатом козацької ради стало рішення створити колегіальний дорадчий орган – Раду отаманів північних районів Одеської області з метою координації діяльності козацьких організацій у виконанні статутних завдань, спрямованих на подальший розвиток і підвищення авторитету українського козацтва як провідної сили українського народу, утвердження у суспільстві соціальної справедливості, національної самосвідомості, зміцнення державної незалежності і територіальної цілісності України.

Отаман Котовського козацького товариства
Міжнародної асоціації «КОЗАЦТВО»
Командир Котовського козацького полку
імені Великого Князя Ярослава Мудрого
Полковник УК С.А. ЯРОВИЙ




Категория: Котовське «КОЗАЦТВО» | Просмотров: 2234 | Добавил: bacha | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання