Среда, 24.04.2024, 00:12

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 4
Гостей: 4
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини міста
Главная » 2011 » Июнь » 30 » ДИТЯЧИЙ АЛКОГОЛІЗМ ТА ПАЛІННЯ – ПЕРШОЧЕРГОВА ПРОБЛЕМА КОТОВСЬКА І УКРАЇНИ

30.06.2011 | 16:12
ДИТЯЧИЙ АЛКОГОЛІЗМ ТА ПАЛІННЯ – ПЕРШОЧЕРГОВА ПРОБЛЕМА КОТОВСЬКА І УКРАЇНИ

Одна з найгостріших проблем сьогодення - поширення вживання наркотичних речовин дітьми та підлітками. Це соціальне явище має свою динаміку і закономірності розвитку. Найпоширенішими наркотичними речовинами є алкоголь і тютюн. Не оминула ця проблема і наше місто Котовськ. Тенденція збільшення зловживання цими видами речовин підлітками в нашому місті набирає значних обертів.

 Вживання тютюну та алкоголю поширено в більшості країн протягом багатьох століть. Молодь починає вживати алкоголь у різному віці залежно від країни, хоча найчастіше це підлітковий період (12-15 років), коли зростає період вживання ще й інших психоактивних речовин. На сьогоднішній день, на жаль, помолодшала вікова група дітей, котрі пробують палити цигарки і вживати алкогольні напої. Проблема дитячого куріння та алкоголізму стає рік від року все гострішою. Все більше неповнолітніх виявляються втягненими в ці звички з шкільної лави. Встановлено, що люди, котрі почали палити до 15-річного віку, помирають від раку легень в 5 раз частіше, ніж ті, котрі почали курити після 25 років. За даними Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) України, алкоголізм займає третє місце серед причин смерті. Більшість нещасних випадків стаються внаслідок алкогольного сп'яніння, тривалість життя залежних від алкоголю скорочується на 20 років. Згідно статистичних даних близько 40 000 людей в нашій країні щорічно помирає через алкоголь. На сьогодні в Україні МОЗ зареєструвало більше 650 тис. людей, які перебувають на обліку як хворі на алкоголізм, проте реальна цифра в 3-5 разів вища, оскільки лише невелика частина звертається по допомогу. Рівень споживання алкоголю у нас практично найвищий в світі. Всесвітня організація охорони здоров'я нещодавно провела опитування школярів у 41 країні світу, чи вживають вони спиртне. Україна в списку перша – 40 відсотків дітей вже мають «стаж» вживання алкоголю. Серед споживачів тютюну 6-8 % - діти молодших класів і навіть дошкільнята. Курить кожний п'ятий п'ятикласник, майже половина восьмикласників і майже 60% випускників шкіл. У великих містах третина підлітків піддаються ранній алкоголізації. Така сумна статистика свідчить про відсутність мотивованої спрямованості підлітків на формування та збереження свого здоров'я.

21 січня 2010 р. Верховна Рада України внесла зміни до закону щодо обмеження споживання і продажу пива, слабоалкогольних напоїв, а також тютюну. Згідно з законом, забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. Але,батьки повинні розуміти, що вплив на організм цих напоїв часто є ще шкідливішим, ніж звичайна горілка, вино чи коньяк, оскільки слабоалкогольні напої – це суміш спирту, підсолоджувачів, барвників та інших інгредієнтів,Тобто, легкі алкогольні напої - це початок серйозної алкогольної поведінки; це те, що було винайдено величезною алкогольною індустрією міцних напоїв для того, щоб люди могли через слабкі перейти до міцних напоїв.

За інформацією начальника КМСД (кримінальна міліція у справах дітей) в м. Котовськ, Руслана Терлецького, неповнолітні притягувались до відповідальності за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях за останні 3 місяці - 7 осіб;  розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді - 8 осіб; за порушення встановленого порядку промислової переробки, зберігання, транспортування або знищення конфіскованих спирту, алкогольних напоїв чи тютюнових виробів  – 1 особа; доведення неповнолітнього до стану сп'яніння - 11 осіб. Для профілактики  паління та вживання алкогольних напоїв серед неповнолітніх проводяться профілактичні рейди та лекції. Як зауважив Руслан Терлецький, в порівнянні з минулим роком порушень стало більше.

Кореспондентами «Котовської реклами» було проведено опитування кількох учнів котовських шкіл. При опитуванні учнів 8-9 класів можна сказати, що більшість з них спробували алкоголь ще до 7 років, а цигарку до 8 років. Вживають алкогольні напої приблизно двічі на тиждень (в вихідні дні), і вважають пиво не алкогольним напоєм... Багатьом батьки за їхнім проханням  купують слабоалкогольні напої. Також ми взяли інтерв’ю у двох школярів (10-го та 11-го класу) однієї зі шкіл міста, які повідомили, що майже всі старшокласники їхньої школи (переважно хлопці) вживають алкоголь та палять. Мало того, як повідомили хлопці (імена ми не називаємо за їх проханням), декотрі сміливці можуть прийти на уроки вже напідпитку, а вчителі не помічають цього! Чи не хочуть помічати… На наше питання, як же вони як неповнолітні купують алкоголь та цигарки, адже це заборонено законодавством, хлопці відповіли, що це не проблема: купити можна в будь-якому магазині і навіть не спитають про вік (виключення складають тільки наші супермаркети «Копійка», де вимагають показати паспорт). Цікавою виявилася інформація і про те, що якщо завітати на дискотеку, там ви не зустрінете жодного тверезого (виключення складають пару осіб, які є спортсменами і не вживають алкоголь взагалі). На питання також в якій кількості в середньому вони, як старшокласники, вживають алкоголь на тиждень, хлопці відповіли, що до 10 бутилок (пива чи слабоалкогольних напоїв), а викурити можуть до 4-5 пачок цигарок.

Як зазначила директор школи № 5  м. Котовськ, Лайтан Антоніна, в школі проводяться профілактичні класні години, дні здоров’я, круглі столи, зустрічі з лікарями центру здоров’я,  постійно діє виставка малюнків та рефератів. Так, учні зайняли 1 місце  в цьому році серед шкіл міста в конкурсі «Молодь за здоровий спосіб життя». Але, випадків щоб в школі учні палили і приходили в алкогольному сп’янінні, за словами директора,  немає, так як постійно є черговий клас та учитель, які це контролюють. Але на фото ми бачимо, що учні 9-го класу однієї зі шкіл спокійно на великий перерві палять біля самого навчального закладу…

Взірцем контролю над учнями можуть бути в нашому місті 9-а школа та гімназія, на територію яких ви так просто не потрапите: на вході пильнує охоронець, який також не випускає учнів зі школи під час навчального процесу. Як зазначив директор гімназії, Анатолій Лайтан, ініціатива найняти охоронця виникла два роки тому, і, зібравши загальнобатьківські збори, вирішили створити таку посаду. Тепер охоронець пильнує, хто заходить і виходить з території школи. Така сам ж система і в 9-й школі працює вже другий рік. За словами директора цієї школи, Галини Сопінської, охоронець вже знає всіх дітей школи в обличчя, а щоб випустити дитину з школи до закінчення уроків, учень має показати відповідний документ (довідка від лікаря чи записка від класного керівника). Цікаво, що заробітню плату ці охоронці отримують не від держави: кожного місяця збираються добровільні внески від батьків, з яких і складається оплата праці цих людей.

Таким чином, як бачимо, більшість нашої учнівської молоді лишається наодинці з зазначеними проблемами: в багатьох батьків не вистачає часу виховувати дітей належним чином (деякі навіть навпаки, дозволяють своїм дітям вживати алкогольні напої, палити), в школах теж за кожним учнем не простежиш, тим паче, що діти там знаходяться не цілодобово. Крім цього, проблемами підлітків займаються і деякі державні структури, зокрема і управління у справах сім’ї та молоді Котовського міськвиконкому. Начальник цього управління, Віктор Гоян, зазначив, що дитячий алкоголізм та паління - це проблема державна. В нашому місті, як зазначив начальник управління, проводяться систематичні планово-цільові рейди, діють вуличні акції, роздають буклети, в літній час діє двотижневий профільний тренінг для дітей «Табір. Молодь обирає здоров’я». Робота проводиться переважно серед неповнолітніх. Віктор Гоян вихід бачить в тому, коли буде сильна антиреклама в нашій державі й тоді, коли  і сім’я  буде за здоровий спосіб життя (щоб діти брали приклад від батьків), діяли спортивні заняття в кожній школі після уроків, було куди ввечері молоді піти.

Сьогодні дуже популярними стали слабоалкогольні напої, які нібито не приносять жодної шкоди організму, хоча в дійсності є зовсім інакше. Внаслідок такої «нешкідливої» пропаганди особливо користуються попитом ці, так звані «легкі» солодкі напої серед підлітків та молоді, які навіть не завжди зауважують як випивають по декілька баночок цих напоїв вдень. У середньому в баночці «легкого» напою перебуває газована рідина з вмістом алкоголю до 9%. Так, при споживанні чотирьох баночок людина випиває 225 грам чистої горілки і вже через декілька місяців перетворюється в хронічного алкоголіка. Вплив на організм цих напоїв часто є ще шкідливішим, ніж звичайна горілка, вино чи коньяк, оскільки слабоалкогольні напої – це суміш спирту, підсолоджувачів, барвників та інших інгредієнтів, частина яких вже давно заборонені в європейських країнах.

Основою залежності від алкоголю зазвичай є душевна пустка, викликана браком моральних цінностей, а також недовірою до себе самого та інших людей і, врешті, в сенс життя. Однак у більшості випадків зловживання алкоголем залежить від психіки людини: як вона сприймає саму себе, свої проблеми, світ, у якому живе. Якщо людина панує над своїми емоціями, аналізує свою поведінку, вчинки, працює над собою, то їй узалежнення від спиртних напоїв не загрожує. Інша ситуація з особами, які переживають постійні стреси, не можуть опанувати власних емоцій. Якщо людина не може справитися зі своїми проблемами і шукає порятунку в алкоголі, то через певний період часу вже не може існувати без спиртного.

Засвоєння організмом алкоголю починається вже в ротовій порожнині. У тонкій кишці найбільша кількість алкоголю потрапляє в кров, а найвища його концентрація – в слині, сечі, крові, жовчі і спинномозковій рідині. Всмоктування алкоголю і пов'язане з цим збільшення його концентрації у крові викликає фізіологічну реакцію організму у вигляді сп'яніння. Токсичний вплив спирту та продуктів його обміну на органи та системи призводить до виникнення різних розладів. В осіб, які зловживають алкоголем, існує схильність до інфекцій та інфекційних хвороб, з ними стається більше нещасних випадків та самогубств. Алкоголь подразнює і отруює слизову стравоходу шлунка і кишечника; призводить до цирозу печінки, омертвіння волокон серцевого м'язу, ожиріння і збільшення серця, а це призводить до розладів роботи серця та недостатності кровообігу. Алкоголізм – це хвороба.

Алкоголь не є ні добрим, ні поганим. Поганим є зловживання та надужиття, що призводить до залежності. Християнство, опираючись на біблійну традицію, позитивно сприймає все, подароване Богом, бо все, що сотворив Бог, є добрим. У поміркованій кількості алкоголь, як правило, не призводить до негативних наслідків, тому і є нейтральним. Тому необхідно зробити чітке розмежування між самим напоєм та його споживанням. Для прикладу, Іван Золотоустий, висловлюючи позицію Церкви ще у перших століттях християнства, суворо засуджує надмірне вживання алкоголю та проводить чітке розмежування між даром Божим і надужиттям: "Вино – діло Боже, а пияцтво – від диявола. Не вино, а нестриманість робить пияцтво. Пияцтво – корінь усякого зла, … недуга, що не має прощення; упадок, що не має оправдання, спільна ганьба нашого роду». Отже, зловживання алкоголем призводить до залежності, шкодить здоров'ю та життю людини. Якщо людина курить, то вона поступово, наполегливо, щоденно шкодить своєму здоров'ю, вбиває себе, тобто чинить гріх. А від наслідків цієї поведінки часто страждає не лише вона сама, а й люди, які її оточують. Так її шкода своєму здоров'ю помножується і стає шкодою ще й здоров'ю інших людей. Отже, куріння безумовно є моральним злом та гріхом, а не лише шкідливою звичкою.

Наслідки зловживань алкогольними напоями та цигарками учнівською молоддю в нашому місті ми можемо бачити і зараз. За інформацією працівника Котовського відділу освіти Олени Ксензицької, в наших школах дуже мало здорових дітей: 1-2 учня на клас, решту ж дітей за станом здоров’я відносять до підготовчих чи оздоровчих груп. Таким чином, в нашому місті всього 10 % здорових дітей. Крім того, біля багатьох наших шкіл є кіоски, де продають алкогольні напої та цигарки. І нікому немає діла, що учні ходять і купують там те, що їх повільно вбиває… Який вихід з цієї ситуації? Насамперед, як зазначає лікар-психотерапевт Котовської центральної районної лікарні Анатолій Цапок, повноцінна сім’я повинна виховувати моральні цінності з ранніх років, а також велику увагу повинна приділяти дітям в цьому питанні і школа. Лише тоді, коли буде комплексний підхід до виховування нашої сучасної молоді, і коли держава дійсно зверне увагу на ці проблеми, можливо тоді ми зможемо пишатися нашою молоддю і не переживати за майбутнє нашої країни.

Світлана Федорова, Олександр Українець

Фото: Віктор Зуєв



Категория: Новини міста | Просмотров: 3898 | Добавил: kotovsk | Теги: ДИТЯЧИЙ АЛКОГОЛІЗМ ТА ПАЛІННЯ | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання