Пятница, 26.04.2024, 01:57

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини міста
Главная » 2011 » Июнь » 30 » ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ: свято чи проста формальність

30.06.2011 | 17:58
ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ: свято чи проста формальність

28 червня 2011 року котовчани святкували 15-річчя Конституції України. П'ятнадцять 

років тому назад, 28 червня 1996 року, був прийнятий Основний Закон України. На жаль, ще не всі громадяни України вважають День Конституції важливим святом. Таке ставлення спричинено тим, що Конституція України працює не на повну силу, більшість конституційних норм і положень все ще залишаються лише деклараціями.

Коротко з історії. Спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності. У 1992-1993 роках під керівництвом Президента Леоніда Кравчука був напрацьований перший проект Основного Закону, проте він так і не був прийнятий. 8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти. 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді.

Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійному залі всю ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту - про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні, після чого Основний Закон був остаточно затверджений.

Вважається, що прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Відповідно до Конституції, день прийняття Основного Закону - 28 червня - є державним святом - Днем Конституції України.

Що маємо сьогодні? З тих пір в Основний Закон не раз вносилися зміни. Зокрема, 8 грудня 2004 року Верховна Рада затвердила закон про внесення змін до Конституції та (у пакеті до нього) про внесення змін до закону про вибори Президента (які дозволили провести другий тур голосування на виборах Президента). У той же день Президент України Леонід Кучма підписав ці документи.

Закон про зміни у Конституції (про політичну реформу) передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень Верховної Ради до п'яти років. Однак, 30 вересня 2010 Конституційний суд України прийняв рішення про те, що «політреформа» була прийнята з порушенням процедури. За Конституцією України, зміни у тексті Конституції можуть бути зроблені тільки Верховною Радою України, що означає, що для прийняття чи скасування даних поправок потрібно провести повторне голосування з дотриманням усіх процедур.

Як виконується Конституція в Україні, відомо кожному. Нерідко чиновники, народні депутати та інші «великі люди» ігнорують її вимоги. Чому це так і чи є шанс на відновлення поваги до Основного Закону? Так що ж у підсумку День Конституції: свято чи проста формальність? На минулому тижні голова Верховної Ради України, Володимир Литвин, зазначив, що День Конституції лише вважається святом, а насправді це для людей лише привід відпочити, з'їздити на дачу і побути в колі сім'ї. На даний момент усвідомлення того, що День Конституції - це велике свято, в українців ще не з'явилося, а причиною даного явища є той факт, то Конституція досі не працює на повну силу. Але всьому свій час, і в нашій країні, зокрема і в Котовську та Котовському районі, не перевелися патріоти, тому недалеко той час, коли День Конституції буде сприйматися як головне свято країни.

Всі ми прагнемо, щоб задекларовані права стали реальністю, щоб люди почували себе захищеними і впевнено дивилися у майбутнє, коли кожен громадянин України відчує, що його життя, здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека дійсно визнані найвищою цінністю, тоді ми зможемо з гордістю заявити: Україна стала демократичною державою.


Світлана Федорова

Фото автора

По материалам газеты "Котовская реклама"

Думки вголос.

Володимир Синько, голова Котовсьої райдержадміністрації.

Володимир Синько, голова Котовсьої райдержадміністрації.   Ми всі розуміємо проблеми нинішньої Конституції. Але День Конституції – це для нас свято. Ми пам'ятаємо, як приймався Основний Закон у 1996 році, скільки було надій і скільки було радості. Конституція – це не догма, а постійний процес. Навіть країни, де Конституціям по двісті років, постійно вдосконалюють їх. У країнах Європи також йде шліфування та полірування Конституцій.

   Я вірю, що прийде той день, коли в Україні буде затверджена оптимальна модель соціально-політичного життя, яка втілиться у справжню Українську Конституцію. Поки нам тільки двадцять років, Україна – молода держава. Проблеми є, вони очевидні і полягають в імплементації, виконанні
Конституції. Саме Конституція є тим еталоном, за яким приймається решта законів в нашій державі. Сьогодні ми часто ми живемо за якимись вказівками, політичними настроями тощо, але повинні пам'ятати, що керуватися маємо, насамперед, саме Конституцією і саме вона повинна
повинна стати основою нашого життя".


Леонід Клімов, народний депутат України, Партія Регіонів.

Леонід Клімов, народний депутат України, Партія Регіонів.   День Конституції — це безсумнівне свято як для мене, так і для кожного свідомого українця. Адже Конституція України, дійсно, є демократичним документом. Цей день назавжди увійшов в новітню історію нашого суспільства, а тому нам з вами залишається тільки сподіватись, що всі задекларовані Конституцією права та свободи поступово будуть нормою життя громадян України, а я, як і решта народних депутатів України, будемо за цим слідкувати.

   І хочеться додати, що демократичний розвиток ніколи не був легким, тож наберемося терпіння та віри у те, що наступні покоління українців будуть жити у зовсім іншій країні, яку з гордістю можна буди назвати конституційно розвиненою та правовою європейською державою.




Категория: Новини міста | Просмотров: 1583 | Добавил: kotovsk | Теги: ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ: свято чи проста ф | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання