Среда, 01.05.2024, 22:42

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Різне
Главная » 2014 » Июнь » 3 » Децентралізація та делегування: питання організаційно-правового оформлення

03.06.2014 | 16:01
Децентралізація та делегування: питання організаційно-правового оформлення

Так, всі бачать, що розгоронулося на Сході нашої держави, а тому, поважаючи свою країну, більшість бажає спокою та єдності. Саме тому слід поговорити про місцеві інтереси та порядок їх задоволення. Перше, що я хотів зразу ж відвернути - це мовне питання - його немає. Партія регіонів його дуже корисно виключно для себе агитувала, але сьогодні і вона вже стала майже історією. Я людина російськомовна, але мені це не заважає спілкуватися із студентами українською мовою, а в "мятежном" Маріуполі мене взагалі примушували читати лекції російською мовою. А ось інше питання, питання самореалізації регіонів - є найактуальнішім сьогодні.

Так, навіть європейський досвід, і це важливо відзначити, культивує місцеву правосвідомість, тобто ми даємо державі лише на те, що ми вважаємо потрібним (ну наприклад, на оборону, хоча там з цим простіше, на відміну від того , що показує наш "старшой брат"), на фінансування загальнодержавних установ тощо.

І, так, ми працюємо (учені-правознавці) для того, щоб покращити ситуацію у напрямку надання реальних важелів для функціонування місцевого самоврядування, інша справа як ці важелі будуть використовувати місцеві князьки???

А ось тепер я поясню навіщо юридичне оформлення порядку делегування владних повноважень.

Основним завданням Закону України „Про виконання делегованих повноважень органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади” має стати законодавче визначення юридичного механізму передачі окремих державно-владних повноважень органам місцевого самоврядування та створення нормативних умов для забезпечення виконання делегованих повноважень у сфері місцевого самоврядування, встановленні демократичних і прозорих процедур контролю за здійсненням делегованих повноважень, чітке закріплення підстав для делегування, що має знайти своє відображення в наступних основних положеннях законопроекту:

– визначенні правових підстав делегування державно-владних повноважень на муніципальний рівень;

– формуванні законодавчих умов здійснення делегування повноважень органів державної влади органам місцевого самоврядування, розмежування сфер публічно-владного впливу органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

– закріпленні основних засад (принципів) делегування державно-владних повноважень;

– характеристиці державно-владних повноважень, які можуть делегуватися на рівень здійснення місцевого самоврядування з урахуванням державних і місцевих потреб, визначення їх складу;

– закріпленні змісту делегування державно-владних повноважень, та його основних ознак;

– визначенні кола суб’єктів, що мають право на делегування повноважень та можливих юридичних наслідків делегування повноважень;

– остаточне визначення особливостей порядку передачі делегованих повноважень різними суб’єктами та за різними правовими підставами;

– забезпеченні реальної здатності органів місцевого самоврядування здійснювати надані їм повноваження за умов державної підтримки різного характеру та можливості відмовитися від їх виконання у випадках відсутності такої забезпеченості;

– удосконалення матеріально-фінансової забезпеченості делегованих повноважень та їх соціально-економічної обґрунтованості;

– чіткому встановленні підстав та умов юридичної відповідальності у сфері правовідносин, що виникають з приводу делегування повноважень та їх здійснення;

– порядок набрання чинності актів, які були прийнятті на виконання делегованих повноважень;

– закріпленні порядку здійснення контрольної діяльності щодо виконання делегованих повноважень.

 Що це дасть громадянам, в контексті захисту їх прав:

Існуюча законодавча база для здійснення адміністративного судочинства в Україні, спрямована на вирішення загальних питань судового захисту прав і свобод суб’єктів публічно-правових відносин, але при цьому не приділяє уваги особливостям забезпечення правопорядку у взаємовідносинах між представниками держави та адміністративно-територіальних одиниць, шляхом вирішення відповідних специфічних спорів публічно-владного характеру.

Запропонований проект передбачатиме вирішення головної проблеми становлення адміністративної юстиції та розвитку місцевого самоврядування в Україні – створення законодавчих умов для ефективного судового захисту прав і інтересів місцевого самоврядування у взаємовідносинах із представниками держави, особливо в особі органів виконавчої влади та їхніх посадових осіб.

Значною мірою реалізація цих фундаментальних конституційних положень залежить від ефективно функціонуючого адміністративного судочинства, адже саме в його рамках повинен відбуватися повноцінний захист місцевого самоврядування, як провідного елементу демократичного устрою в нашій державі. На цьому рівні організації влади постійно відбувається узгодження загальнодержавних публічно-владних інтересів та інтересів територіальних громад, які можуть суперечити одні іншим, не кажучи про задоволення місцевих публічних інтересів органами та посадовими особами місцевого самоврядування, що може дуже часто викликати спори правового характеру, які, відповідно, повинні вирішуватися за допомоги специфічних судових інструментів, зокрема, тими що використовують в арсеналі адміністративних судів.

Розробка проекту цього Закону, разом із удосконалення законодавства про відповідальність у сфері місцевого самоврядування, прийняттям окремого законодавчого акта про порядок делегування владних повноважень, має стратегічне значення у створенні дієвого юридичного механізму вирішення публічно-правових спорів компетенційного характеру, а також спорів, які виникають із адміністративних договорів, в тому числі, які укладаються на виконання делегованих повноважень.

Основна концептуальна ідея законопроекту „Про внесення змін та доповнень до Кодексу адміністративного судочинства України у частині урегулювання особливостей розгляду справ за участю органів місцевого самоврядування” обумовлена, по-перше, затвердженням в Україні місцевого самоврядування у якості окремого елементу конституційного ладу, який повинен бути забезпечений усіма можливими правовими засобами, включаючи адміністративно-судові. По-друге, реформуванням в Україні системи публічної влади (адміністративна реформа та реформа місцевої влади), які передбачають широке використання засобів гарантування самостійності місцевого самоврядування у вирішенні питань місцевого значення. По-третє, реформуванням судової системи, яка б відповідала Європейським стандартам правосуддя та юрисдикційно охоплювала б усі правовідносини у державі, як того вимагає Конституція України (ст. 124). Тому прийняття розробленого законопроекту парламентом сприяло б процесу удосконаленню гарантій судового захисту  місцевому самоврядуванні та всебічного розгляду публічно-правових спорів, які виникають у цій сфері.

Місце Закону України „Про внесення змін та доповнень до Кодексу адміністративного судочинства України у частині урегулювання особливостей розгляду справ за участю органів місцевого самоврядування”, за умовою його прийняття, у системі чинного законодавства України. Ідея проекту Закону України „Про внесення змін та доповнень до Кодексу адміністративного судочинства України у частині урегулювання особливостей розгляду справ за участю органів місцевого самоврядування” обумовлюється прагненням урегулювати як можна більше аспектів гарантування місцевого самоврядування в Україні, забезпечити судовий захист права людини і громадянина на участь у місцевому самоврядуванні. Компетенція адміністративних судів передбачає наявність у них прав щодо вирішення різноманітних публічно-правових спорів, в тому числі за участю органів місцевого самоврядування, однак дані повноваження адміністративних судів залишилися без їхнього належного процесуального забезпечення, що і пропонується виправити за допомоги даного Законопроекту. Отже, даний Закон повинен зайняти чільне місце в законодавстві України, яке не тільки закріплює та удосконалює гарантії місцевого самоврядування в Україні, але й встановлює судово-процесуальні засоби впливу на специфічні конфліктні правовідносини, які можуть виникати у сфері місцевого самоврядування, а також порядок їх застосування.

У зв’язку з прийняттям Закону України „Про гарантії права громадян на участь у місцевому самоврядуванні” можна очікувати наступні юридичні, політичні, соціально-економічні, психологічні та інші наслідки його застосування:

- територіальні громади отримають реальну можливість забезпечення повноцінного судового захисту від порушень їх прав  як з боку органів місцевого самоврядування, так і з боку органів виконавчої влади; органи місцевого самоврядування отримають удосконалений механізм судового представництва територіальних громад в адміністративному судочинстві; звернення до адміністративного суду задля забезпечення судового захисту прав та інтересів місцевого самоврядування повинно стати нормою життя та відповідати принципу доступності; удосконалення процедури вирішення конфліктів між місцевою публічною владою та державною владою, що стимулюватиме розвиток різноманітних форм гарантування місцевого самоврядування в Україні та підвищення рівня правової культури здійснення публічної влади на місцях.

 




Категория: Різне | Просмотров: 2549 | Добавил: Yurec | Рейтинг: 4.2/5
Всего комментариев: 6
1 Goodvin  
Юрий, статья бомба, особенно мне понравилась концовка-„Про гарантії права громадян на участь у місцевому самоврядуванні”, потому что в  городе Котовске надо срочно менять особенно местных "царьков", и проводить независимые аудиторские проверки для дальнейшего восстановления и возврата разворованных инфраструктур города. Я еще раз тщательно изучу вашу статью для дальнейшей дискуссии. Большое вам спасибо!  :good:

2 Yurec  
Сенк ю, но это всего то лишь моя скромная и при предыдущей власти никому не нужная работа. Надеюсь хоть сейчас она будет востребована...

3 Tanechka  
Юра, в целом-мало обсуждений этого вопроса.Смотри-как всегда приехали-котовчан это практически не интересует. Они же на сайте могут высказать свое мнение.Могу поспорить-что как обычно наша городская громада и это проигнорирует.

4 Yurec  
Ну Таня, не суди так строго, я, например, уважаю любое мнение и уважаю, когда не профессионал, ну или просто не знающий человек не лезет туда куда не знает. Да, но еще больше уважаю людей, которые хотят научиться тому, чего не знает. Согласен, похоже юго-восток не просто так стал объектом нападок России, там много маргиналов, которым все по барабану, лишь бы их не трогали. Эти люди привыкли, чтобы за них думали... А тема действительно сложная, простой человек, который даже не читал Закон про МС, вряд ли может что-то предложить. Тут и мне тяжело было. Все надеюсь, что молодежь подрастает другая - сознательная. Но видишь я тоже пропагандирую местное полит и правосознание, да и видишь пописую иногда...

5 igo876988801  
Юра, самое главное, чтобы эти законы начали действовать в жизни, а точнее исполняться. Чтобы некоторые пресмыкающиеся наконец то поняли, что самое главное это люди, а не кабинетные чинуши. rah

6 Yurec  
Это к чему, на кой нам этот спич террориста. Да еще и в этой теме. Бред сивого мерина и скотины, которая прикрывается живыми людьми... Такую собаку как Гиркин я лично бы пристрелил, потому что он бешеный и может распространять заразу, но к сожалению не имею возможности, потому как эта сволочь прячется по подвалам Донбасса.

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання