Пятница, 03.05.2024, 19:30

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини міста
Главная » 2012 » Январь » 19 » Чому у Котовську немає жодного пам’ятника видатним діячам української державності?

19.01.2012 | 21:15
Чому у Котовську немає жодного пам’ятника видатним діячам української державності?

Чому у Котовську немає жодного пам’ятника видатним діячам української державності?

   Ми живемо у складний час змін, коли погляди деяких членів нашого суспільства – рядових громадян і окремих політиків – на процеси українського державотворення інколи теж змінюються. Вже за вікном 2012–ий. Минулого року наша країна відзначила 20-ти річний ювілей Незалежності, за яку упродовж багатьох віків боролися і віддавали своє життя кращі сини українського народу.

   Вся наша історія від часів Київської Русі до сьогодення наповнена яскравими сторінками жертовної боротьби з поневолювачами рідної землі, боротьби за збереження рідної мови, культури, духовності, Святої Православної віри.

   20 років Незалежності за мірками історії – невеликий термін. Але за мірками людського життя – немалий. За ці роки вже встигло вирости ціле покоління українців, яке дивиться на всі процеси, що відбуваються у суспільстві, державі своїм, іншим поглядом. І від того, як це нове покоління буде виховувати своїх дітей, новітнє покоління українців, багато в чому залежить майбутнє нашої держави.

   Відкидаючи усіляку політичну спрямованість стосовно системи виховання і навчання підростаючого покоління, хочеться відзначити, що жодна влада в Україні за роки незалежності так і не навчила нове покоління історичній правді, яку беззаперечно визнає переважна більшість українців і прогресивного людства. 

   За цей період чотири рази переписувалися підручники історії України. При чому кожна нова політична сила, яка приходила до влади, робила це максимально «боляче» не тільки для своїх політичних опонентів, але й для простих громадян. У результаті нове покоління плутається у історичних питаннях, почавши вивчення історії за однією програмою і закінчивши за іншою. Дуже приблизно знаючи про виникнення Київської Русі, слов’янської писемності, введення християнства, створення Козацької держави і визвольну війну, другу світову війну і зовсім нічого не знаючи про татаро-монгольську навалу, Куликовську битву, Кримську війну, штурм Ізмаїла, Велику Вітчизняну, Україну у складі СРСР та ін.

   Політики різних кольорів протягом усіх років незалежності намагалися розділити український народ за принципом «разделяй и властвуй». І продовжують це робити сьогодні. Але останнім часом люди стали розуміти, що ми 20 років були маріонетками у руках вправних ляльководів. Що і підтвердили події минулого року, коли протести проти згортання владою соціальних програм об’єднали людей з різних регіонів.

   Мені здається, що до суто фінансово-економічних аспектів соціальних процесів треба додати й історичні. Адже ми з вами свідки того, як одна влада присвоювала звання Героя України Бандері і Шухевичу й кидала за грати своїх політичних опонентів, так і друга влада позбавляє цього звання вказаних особистостей і позбавляє волі представників попередньої влади. Одні встановлюють пам’ятники Сталіну, інші їх підривають. І так далі без кінця.

   А чи є у нас те, що повинно об’єднувати?

   Думаю, що є.

   Гадаю, немає сумнівів, що всі ми, незалежно від місця проживання, можемо пишатися видатними постатями українського державотворення, відомими всьому світові.

    

   Це і Тарас Шевченко, твори якого переведені на багато мов світу, і Богдан Хмельницький, дипломат, воєначальник, чиє військове мистецтво вивчають військові багатьох країн, і Михайло Грушевський – видатний політичний діяч, вчений, письменник, перший Президент УНР, і Київський князь Ярослав Мудрий – талановитий і далекоглядний політик, дипломат, великий просвітник, державотворець, визнаний Великим українцем за результатами всеукраїнської акції.

   

   Вважаю, що принаймні ці вказані видатні історичні фігури заслуговують на увіковічення їх імені у нашому місті. І в цьому питанні своє слово має сказати громада міста. Що ми бачимо сьогодні?

   У Котовську у різних районах міста ми можемо зустріти кілька пам’ятників Григорію Котовському про життя і діяльність якого можна знайти багато сумнівних фактів, як позитивних, так і негативних.


   До цієї категорії можна віднести і декілька пам’ятників Володимиру Леніну, які не відрізняються особливою естетичною цінністю, і, взагалі, увічнюють людину, яка не принесла ніякої користі Україні, а лише, м’яко кажучи, нещастя.

   У нас навіть пам’ятник залізничнику встановили, за що велика подяка меценатам і благодійникам.

   А взагалі, спостерігаючи увесь цей Котовський «іконостас» (вибачте за богохульство), здається, що історичний процес у Котовську зупинився на відмітці 60-х – 70-х років минулого століття. Виникає запитання – а чому ці сумнівні ідоли більшовистського минулого (Г. Котовський і В. Ленін) у нашому місті можна зустріти майже на кожному кроці, а для дійсно видатних українців на нашій українській землі місця не знайшлося?

   Відповідь напрошується наступна. 

   Тому, що у Котовську сьогодні важко знайти справжніх патріотів своєї держави, свідомих громадян. 

   Тому, що свідомість переважної більшості котовчан, і місцевої влади у тому числі, теж завмерла на межі 70-х років минулого століття.

   Тому, що молодь покидає своє місто, не бачачи у ньому свого майбутнього. 

   І ще багато причин, шановні читачі, ви самі можете перелічити.

   Тож надіюся, що тема цієї статті стане предметом широкого обговорення громади міста Котовська про необхідність встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку, або іншому видатному діячеві України, дасть поштовх громадській ініціативі до створення благодійного фонду зі збору коштів громади на виготовлення і встановлення цього пам’ятника. 

   Гадаю також, що тут є над чим замислитись небайдужим міським депутатам і бізнесменам.

   Свої думки з цього приводу цікаво було б прочитати у коментарях до цієї статті.

 

Автор: Володимир Великий.        




Категория: Новини міста | Просмотров: 2542 | Добавил: bacha | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 22
1 user  
Снести памятник Ленину и поставить памятник Т.Г.Шевченко или Богдану Хмельницкому.
Зачем чтить того кто не сделал ничего хорошего для украинского народа! СНЕСТИ ПАМЯТНИК ЛЕНИНУ!

2 kotovsk  
Тем более в преддверии Евро-2012, нужно показать что в Украине чтят и помнят политических и культурных деятелей украинского народа!

3 bacha  
Предлагаю демонтировать памятник Ленину в парке Котовского и установить его у входа в офис Котовской городской организации КПУ. Так будет цивилизованно и не очень обидно определенной части горожан (коммунистам и сочувствующим). Ведь ничего разрушать при этом не нужно. Можно и парк им. Котовского переименовать на парк имени того, чей памятник там установят. Ведь и город наш носит имя Котовского, и вдоль парка проспект Котовского, и в 100 м от парка проходит ул. Котовского. А вот парк Шевченка или Хмельницкого было бы и справедливо, и патриотично. biggrin

4 kotovsk  
Полностью с Вами согласен!

5 Таймер  
Стоит ли что-то сносить, чтобы что-то построить? Разрушение не несёт в себе ничего положительного, то что будет построено в результате сноса так же будет снесено... То же касается и переименований. А вот памятник на новом месте - это дело благое!
Есть у нас в городе улица Шевченко, вот на этой улице и нужно выбрать место для памятника Тарасу Григорьевичу!
wink

7 Б12  
Согласен, да и Богдану Хмельницкому не мешало бы место подобрать.

6 Б12  
И это объединение? Оскорбляя Ленина, "опуская" Котовского (чьим именем назван город), при этом как-то вскользь проявлять "нейтралитет" к Бандере, Шухевичу? А Грушевский, разве объединительная фигура?! Вот памятники Богдану Хмельницкому, Тарасу Шевченко - только ЗА!
А "сносить" лучше нынче властвующих угнетателей народа, а не перечисленные так ненавистные автору памятники! Это действительно объединит!

8 Tanechka  
У нас есть еще памятники Героям Великой Отечественной Войны,памятник "Слава труду".Хотя,я думаю,увековечить память Кобзаря не мешало-бы и в Котовске.

9 Joker  
Все перечисленные памятники советской эпохи подлежат сносу, им не место в нашем городе. Те кто против сноса Ленина и т.д. пусть Ваши дети, внуки и родственники на свадьбу возле них фотографируются. А нам нужно памятники украинским героям и просто красивые памятники, а не зделанные как нибудь бесформенные цементно-бетонные глыбы.

10 jps654  
Кто ты такой чтобы решать , что сносить а что строить ??? И с какой поры город стал ВАШ ??? и чей ваш ???? Что ты сам лично сделал для города ??? Тырындеж здесь не в счет . Как бы кто не относился к Ленину и Котовскому , эти имена обьединяют целую эпоху людей , и многим это дорого . Дай им спокойно умереть , а потом сноси что хочешь , и берут сомнения что построишь .

18 Tanechka  
Такие как вы сносят старые памятники ничего, не строя на их месте.В период советской эпохи ,к вашему сведению ,строился весь наш город.Почитайте историю БИРЗУЛЫ.

20 Yurec  
Без сомнения уважая Вас, Танечка, так и коммуняки разрушали всё, а за тем, "мы наш мы новый мир построим", но дело не в этом. Кто стоит на наших центральных улицах, парках и ... Печально конечно, но кто такой Котовский???

11 kotovsk  
Читая комментарии, понятно что большинство против сноса старых памятников и ВСЕ ЗА установку новых памятников, на этом я думаю можно поставить точку, потому что уже пользователи начинают переходить от прений к оскорблениям! Это недопустимо, ведь все мы цивилизованные люди!

ПРЕДЛАГАЮ ВСЕМ ЖЕЛАЮЩИМ ПОЛЬЗОВАТЕЛЯМ НАПИСАТЬ КАКИЕ ИМЕННО 3 ПАМЯТНИКА ХОТЕЛИ БЫ ВИДЕТЬ У НАС В КОТОВСКЕ И ПОЧЕМУ. ПОЛУЧИТСЯ ЧТО-ТО ТИПА ОПРОСА КТО ЗА?

12 котовчанин  
повністю згоден з bacha и Joker))) ми живемо в Україні і повинні шанувати та пам"ятати тих, хто боровся за Україну, за нас, українців!

13 terminator  
У нас на День Незалежності України, День Соборності нема куди покласти квіти, щоб вшанувати тих видатних людей, хто своє життя присвятив здобуттю цієї незалежності. Крім, звичайно, меморілу загиблим воїнам-визволителям. Це місце завжди буде святим. Але ж ми живемо у своїй рідній Батьківщині, Україні. Чому у окремих наших громадян все наше, рідне, українське викликає таке невдоволення, таку ненависть, лють? Ось вам і ознаки черезмірної заполітизованості. А точніше - це повна відсутність почуття патріотизму, результат національного обезличення. "Советский народ" вже у минулому. Ми українці. Згадайте СРСР. У паспортах була графа "національність". І ми при отриманні паспорта з гордістю в анкеті писали, що ми українці. Ми ж не приписували собі іншу національність. Тільки євреї писали, що вони росіяни, бо їх завжди гнобила радянська влада, КДБ та інші органи. Всі, хто так оскалився на все українське, хай подивиться на себе, відповість самому собі на запитання: "А хто я сам в дійсності?" Тільки відповісти чесно перед самим собою. Всі й досі гуляють на весіллях, ювілеях та інших заходах і люблять потанцювати під запальні українські пісні, а ще краще їх заспівати. А може, на вашу думку, веселіше було б танцювати під гімн СРСР, Інтернаціонал чи тюремний блатняк? Ви ж своїм дітям, онукам не хотіли б організувати таке весілля? Чому всі росіяни так пишаються своїми видатними історичними діячами: Ю. Долгоруким, Мініним і Пожарським, Є. Пугачовим, Петром І, Брусиловим, Нахімовим, Суворовим, Кутузовим, М.В. Гоголем (!!!!!), Пушкіним, Лермонтовим, Столипіним та ін.? Засудили Сталінізм. І Почесну варту від мавзолея Леніна давно прибрали. І ніхто не пускає піну. А чому? А тому, що в них живе високий дух пратріотизму, який виховують з дитинства і вся система виховання і навчання на це спрямована. Держава про це піклується. А у нас одна гризня. Кожен заклопотаний лише тим, як би набити власну кишеню за чужий рахунок, хай когось там гноблять, аби мене не чіпали. Вибачте! Наболіло!
А на запитання адміністратора сайту відповім, що в Котовську треба обов*язково встановити пам*ятники Т. Шевченко, Б. Хмельницькому і М. Грушевському. Це буде вірно,
Сьогодні канун Різдва Христового. Тому прошу у всіх прощення!!!

14 jps654  
Когда Гуйван решил поставить памятник машинисту , он здесь не писал , не плакался а организовал оплатил и поставил .

15 terminator  
Ніхто не плачеться. Гуйвану респект! Приклад гідний котовчанина-патріота. А наша влада не могла виступити організатором встановлення пам*ятника людям, які приносять найбільший прибуток у міський бюджет у вигляді податків? Або сама громада міста? Справа не у тому, хто перший згадав чи заплатив. Спава у нашій самосвідомості і у наших цінностях: культурних, духовних. А лаятися тут не потрібно. Злоби треба позбавлятися. Треба навчитися прощати і слухати людей, виявляти до них повагу. Тоді і вас почують. А зло повертається сторицею.

16 UkrainaPatriot  
Terminator (у) - велика шана! Так міг написати лише справжній ПАТРІОТ своєї держави та свого міста. Краще та доступніше, мабуть, і не скажеш! Молодець! СЛАВА УКРАЇНІ!!! І ВСІХ - з РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!!!

17 УНСО  
Героям Cлава! Україна понад усе!

19 Патриот  
Слава Україні!

21 bacha  
О преимуществах и недостатках, положительных и отрицательных моментах можно узнать только в сравнении. Не нужно судить, но можно выработать собственное мнение и отношение к тому или иному человеку, событию. Вот возьмите и сравните факты истории, дела и поступки определенных исторических личностей: Ленин - Шевченко, Грушевский; Котовский - Хмельницкий, Ярослав Мудрый. Это - только те личности, о которых написано в этой статье. Так можно сравнивать и в других вопросах, находить плюсы и минусы и, таким образом, делать для себя выводы и приходить к убеждению. Но не в коем случае нельзя навязывать своё, переходя к личным оскорблениям. Проявляйте выдержку и самообладание. Тогда люди оценят вас за ваши твёрдые убеждения. Важен диалог, а не враждебное противостояние! wink

22 Yurec  
Кстати, давно хотел об этом написать, чтобы люди подумали. book Многие тут чуть ли не боготворят Котовского, списывая ему многочисленные пакости и, при этом, называют сволочью, ну, например, Шухевича. А не задумывались ли Вы над тем, что на гражданской войне героев в принципе быть не может!!! Насчет того, что именно Котовск стал городом и именно в советское время, так это, как раз не совсем так. Скорее всего совсем не так. Городом Котовск стал благодаря тому, что именно Бирзула еще в 19 веке стала крупным железнодорожным центром. Поэтому скажем БОЛЬШОЕ СПАСИБО за памятник железнодорожнику!!!

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання