Суббота, 20.04.2024, 03:04

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини міста
Главная » 2011 » Ноябрь » 14 » Чи буде відновлена торгівля на пероні ст. Котовськ?

14.11.2011 | 11:53
Чи буде відновлена торгівля на пероні ст. Котовськ?

   10 листопада 2011 року у міському Центрі дитячої творчості було проведено зустріч з представниками громади м. Котовська з проблемних питань торгівлі на пероні залізничної станції Котовськ.  Проблема була поставлена чітко: буде відновлена торгівля на пероні станції Котовськ чи питання можна вирішити іншим шляхом.


  Зустріч з представниками місцевої влади, правоохоронними органами, представниками громади була організована депутатом Котовської міської ради Сергієм Гінкулом. У зустрічі прийняли участь представники Котовського міського виконавчого комітету, управління торгівлі, депутати міської ради, громадської ради при міськвиконкомі, керівництво лінійного відділу міліції на ст. Котовськ, засобів масової інформації.


   Винесені питання жваво обговорювалися учасниками зустрічі. Представники громади, ті, що донедавна вільно торгували на пероні залізничної станції, відстоювали свою точку зору з огляду на те, що у нинішніх умовах безробіття у м. Котовську, зростання цін і тарифів, їм необхідно самотужки виживати, шукати джерела фінансування сім’ї. Аргументами на свою користь представники торгуючих приводили такі, що нібито на інших залізничних станціях така торгівля здійснюється і ніхто її не забороняє. Зрозуміло, що інколи такі аргументи підкріплювалися емоціями, але підтверджень, крім слів, цим аргументам ніхто не міг надати.

   Та й недоречно у цій ситуації апелювати до непідтверджених сумнівних прикладів «інших». Адже ми живемо у м. Котовську і треба знаходити рішення на місці відповідно до вимог чинного законодавства.

   Зрозуміло, що за цими проблемними питаннями стоять долі людей и вирішувати їх треба зважено, надаючи можливість альтернативного вибору заробітку. І ці питання необхідно вирішувати на місці, адже це належить до компетенції місцевих органів влади.

      Враховуючи чинну законодавчу базу, фізичним особам заборонено торгувати у невстановлених місцях, у тому числі й на перонах залізничних станцій. 

   Ось, що нам говорить Кодекс України про адміністративні правопорушення: «Стаття 160. Торгівля з рук у невстановлених місцях

   Торгівля в  містах  з  рук  на  вулицях,  площах,  у  дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях – тягне за собою накладення штрафу  від    одного    до    семи неоподатковуваних  мінімумів  доходів  громадян   з   конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

   Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами - тягне  за  собою  накладення  штрафу  від  шести  до   п'ятнадцяти неоподатковуваних  мінімумів  доходів  громадян   з   конфіскацією предметів торгівлі».

   Дії працівників лінійного відділу міліції теж цілком законні, адже вони відповідно до вимог п. 5 ст.10 Закону України «Про міліцію» зобов’язані припиняти адміністративні правопорушення і здійснювати провадження у справах по них.


   Тай перон залізничного вокзалу не призначений для стихійної торгівлі. Але ж проблему треба вирішувати.

   Тому учасниками зустрічі були запропоновані кілька варіантів виходу зі складної ситуації.

   По-перше, начальником торгового відділу міськвиконкому Аллою Омельчук було запропоновано особам, що торгували на пероні, в законний спосіб торгувати на міському ринку, де на даний час є місця для організованої торгівлі. Таким чином і торгівля буде контрольована, і будуть дотримані відповідні санітарні норми до продуктової групи товарів, і хоча б якимось чином можна буде забезпечення прав споживачів.

   По-друге, депутат Котовської міської ради Володимир Колесник пообіцяв посприяти у вирішенні цього питання, звернутись до керівництва Укрзалізниці, особисто зустрітися з генеральним директором Володимиром Козаком. Однак, виникають великі сумніви щодо позитивного вирішення  питання. 


   По-третє, якщо керівництво Одеської залізниці не дозволить продовжувати торгівлю на пероні (а скоріш за все, так воно і буде), то запропоновано органу міської влади у законний спосіб визначити та облаштувати торгівельний майданчик з прилавком поблизу виходу на перон. Це цілком можливо й у межах компетенції органів міської влади.

   Проте, представники торгуючих не погоджуються з запропонованими варіантами і наполягають на дозволі їхньої торгівлі на пероні як і було раніше, що на даний час суперечить чинному законодавству.

   Можна зрозуміти почуття торгуючих, але закон є закон.

   З іншого боку, якщо враховувати моральну і соціальну складову, то виникає запитання – а чи діє у нас закон однаково для всіх?

   На зустрічі й пролунали слова про соціальну справедливість, про рівні умови і можливості торгівлі, а також (що є головним) дотримання законності не тільки на окремій ділянці міста і по відношенню лише до певної категорії громадян, але й в цілому у місті і на міському ринку зокрема.

   Не є таємницею, що так званою «візитівкою» нашого міста є «міняйли» по обидва боки нашого ринку, особи, що займаються незаконною діяльністю з валютою.

   Хоча у Кодексі України про адміністративні правопорушення є ст. 162 «Порушення правил про валютні операції», у якій зазначено «Незаконні скуповування,  продаж, обмін, використання валютних цінностей як засобу платежу або як застави - тягнуть за  собою  попередження  або  накладення  штрафу  від тридцяти  до  сорока  чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією валютних цінностей», тобто від 510 до 748 грн. А тепер, порахувавши скільки «міняйл» з обох боків базару стоїть щодня, можна приблизно підрахувати дохід до місцевого бюджету, який можна спрямувати на користь людям.

   Але для цього потрібна воля представників місцевої влади, правоохоронних органів, фіскальних органів. Хіба ніхто не бачить цього: ні міський голова разом з виконкомом, ні депутатська комісія із законності і протидії корупції, ні директор ринку, ні міліція, ні дільничний, ні прокуратура, що здійснює загальний нагляд за дотриманням законності, ні наш суд, ні державна виконавча служба, ні податкова інспекція, ні податкова міліція? Це ж все очевидне! Невже нікому до цього немає діла? А як же гасло нинішньої державної влади «Закон один для всіх!»? А може окремі посадовці самі й, м’яко кажучи, користуються послугами таких «бізнесменів»? 

   Хоча відповідальність за такі дії трохи пом’яшена.

   Змінена і підвідомчість адміністративних справ про незаконні валютні операції: замість органів внутрішніх справ (стаття 222 КпАП) , ними тепер займатимуться народні суди (стаття 221 КпАП), що полегшує захист правопорушника, адже рішення суду можна оскаржити в суді касаційної інстанції: постанова у справах про адміністративні правопорушення може бути скасована або змінена за протестом прокурора самим суддею, а також, незалежно від наявності протесту прокурора головою вищестоящого суду. 

   Відповідно, постанова про конфіскацію предмета , який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення (валюта), виконується тепер державними виконавцями районних, міських (міст обласного значення), районних у містах відділів державної виконавчої служби, а не міліціонерами. 

   Проте, згідно з новою редакцією статті 255 КпАП, протоколи про правопорушення складатимуть уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ.

   За змістом ст.5 Декрету ліцензії на право вчинення операцій з валютними цінностями видаються лише юридичним особам. У зв’язку з цим операції, під час яких валютні цінності скуповуються, продаються. Обмінюються чи використовуються як засіб платежу або як застава, вчинені безпосередньо між фізичнии особами, є незаконними

   Порушення правил про валютні операції слід вважати закінченим злочинним з моменту здійснення відповідної незаконної угоди щодо валютних цінностей, у процесі якої відбулася їх повна або часткова передача іншій особі. 

   Дії, спрямовані на укладення такої угоди (наприклад, спроба продати, купити, обміняти валютні цінності або використати їх як засіб платежу чи як заставу) слід розцінювати як замах на порушення правил про валютні операції і кваліфікувати за статтями 17, 80 КК. 

   Така ж сама ситуація і з торгівлею на міському ринку контрафактною продукцією, безакцизними тютюновими і спиртними виробами. І це не є таємницею. 

  А якщо такі дії не присікаються, на це закриваються очі тих, хто повинен слідкувати за дотриманням законності, значить це вигідно відповідним особам.

  З огляду на викладене, можна зрозуміти торгуючих на пероні, їх намагання добитися соціальної справедливості. Чому закон застосовується вибірково?

  Як в кінці-кінців буде вирішено описане проблемне питання, покаже час.  Депутат міської ради Сергій Гінкул зазначив, що буде піднімати це питання доти, доки воно не буде вирішено: позитивно чи негативно, адже самі представники громади постійно звертаються з проханням допомоги.

 Кореспондент газети «Избирком»

Сергій Яровий.  



Категория: Новини міста | Просмотров: 1386 | Добавил: bacha | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 1
1 ViktorZFX  
Сильно! biggrin

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання