Пятница, 19.04.2024, 13:17

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини України
Главная » 2012 » Январь » 10 » «Бо шпана по-українськи розмовлять не буде»

10.01.2012 | 20:47
«Бо шпана по-українськи розмовлять не буде»

«Бо шпана по-українськи
Розмовлять не буде»

 У передноворічні дні всі ми, свідомі своєї нації українці, з хвилюванням стежили за газовими переговорами в Москві: віддасть влада газотранспортну систему чи ні? На яких умовах? Знову повертатися в Союз? Жити без власної гідності, зденаціоналізованим хохлом?
Саме тому так гостро сприймається мовна політика держави. Ми розуміємо, від чого застерігав нас Великий Українець Іван Огієнко (митрополит Іларіон): «...поки житиме мова, житиме й народ як національність. Не стане мови в устах народу — не стане й національності, вона геть розпорошиться поміж дужчим народом».
 Чи не тому, що це добре розуміють наші вороги, і продовжується зросійщення українців, проводиться політика зневаги до державної мови як основного критерію української державності? Останнім часом стала дуже помітною агресивна нетерпимість деякої частини одеситів до звучання української мови, навіть виразніша, ніж у перші роки незалежності. Не знаю, чи це наслідок впливу отих численних плакатів, які майже цілий рік пропагують «День русской словесности», чи організованої роботи якихось українофобських сил, чи підкреслена російськомовність нинішньої влади, чи все заразом.
Спілкуючись державною мовою, досить часто чую від людей, до яких звертаюсь: «Почему это вы в Одессе говорите по-украински?» або «У нас не говорят по-украински». Недавно їхала в трамваї 28-го маршруту. Біля «Привозу» до вагону зайшло молоде подружжя. Вони спілкувалися між собою добірною українською мовою. Жінка стояла поруч зі мною, і я почала бідкатися, що не маю вже листівочок, які рекламують нашу «Чорноморку», щоб дати їм як носіям мови. Зав'язалася розмова, а їхали ми всього дві зупинки. Виходили разом. Маленький школярик, що мимоволі чув розмову, обізвався: «Як шкода, що у нас рідко звучить така красива мова!». І тут прозвучав різкий жіночий голос: «Запомни, мальчик, в Одессе никогда не будут говорить по-украински!».
 Не мала я змоги розказати мимовільним слухачам, що до 1959 року, поки не був прийнятий Закон «Про зміцнення зв’язку школи з життям народу і про дальший розвиток системи народної освіти в УРСР», в Одесі понад 60 відсотків шкіл вели навчання українською мовою (що я перевірила емпіричним шляхом у перші роки незалежності). Для вивищення російської мови в СРСР створювалися спеціальні умови. Та й у мене на уроці української мови в кожному класі ЗСШ №38 у 1977 році сиділо від 6 до 11 учнів, звільнених від її вивчення але зобов’язаних бути присутніми. Тому тій жінці, до речі, ще зовсім молодій, я нашвидку відповіла, що наш гуморист Павло Глазовий про таких сказав: «Бо шпана по-українськи говорить не буде!» («Заморські гості»).
 А нещодавно в Одесі була моя внучка з Тернополя. Тут вона зустрілася зі своєю подружкою, недавно вони разом грали у волейбольній команді «Галичанка», а тепер та її подружка грає за одеську «Джинестру».
 Їдуть у трамваї, наговоритись не можуть. І тут же їм голосно зробили зауваження в такій формі: «Вы что, забыли, в какой город приехали? В Одессе не говорят по-украински!». «Галичанка», коли вони там грали, була прем’єр-командою, тож дівчата об’їздили пів-Європи, були навіть у Китаї, але ніде не зіштовхувалися з подібним шовіністичним вибриком. Вдома моя Таня сказала: «Тепер я розумію, бабусю, чому у вас болить душа за свою газету, за свою мову, чому ви не маєте спокою».
 Мовні болячки, якими вражені мої земляки, є показником того, що мій народ у нібито своїй державі залишається меншовартісним. Мова народу є показником сили та рівня культури нації. Краще за Ліну Костенко не скажеш: «Вона мені свята. І кров’ю предків тяжко пурпурова!».
 Обнадіює лише те, що молодь наша, у переважній більшості, допитлива й розумна. Недавно прочитала лекцію в 11-у класі російськомовної школи про Івана Багряного. Діти розумні, допитливі, можуть робити власні висновки. На лекцію принесли відомості про нашого письменника, поета, публіциста, лауреата Шевченківської премії, роман якого «Тигролови» багато разів перевидавався німецькою, французькою мовами і є улюбленим пригодницьким твором молоді на Заході. Ці відомості вони почерпнули, до речі, з Інтернету українською мовою. Їм уже важко зрозуміти, як можна жити без права дізнаватися про все, особливо про історію культури власного народу. Заради них ми мусимо зберегти надбання свого народу та рідну мову.

Аліна Пляченко,
активістка Спілки читачів «Чорноморських новин».


Р.S. Пропоную текст гуморески Павла Глазового «Заморські гості». Може, ще комусь знадобиться.

Прилетіли на Вкраїну
Гості із Канади.
Мандруючи по столиці,
Зайшли до райради.
Біля входу запитали
Міліціонера:
— Чи потрапити ми можем
На прийом до мера? —
Козирнув сержант бадьоро.
— Голови немає.
Він якраз нові будинки
В Дарниці приймає. —
Здивуванням засвітились
Очі у туриста.
— Ваша мова бездоганна
І вимова чиста.
А у нас там, у Канаді,
Галасують знову,
Що у Києві забули
Українську мову. —
Козирнув сержант і вдруге. —
Не дивуйтесь,— каже. —
Розбиратися у людях
Перше діло наше.
Я вгадав, що ви культурні,
Благородні люди,
Бо шпана по-українськи
Розмовлять не буде.


№ 01-02 (21265-21266) четвер 5 січня 2012 року
Читайте «Чорноморку»: www.chornomorka.com





Категория: Новини України | Просмотров: 2305 | Добавил: kotovsk | Рейтинг: 5.0/4
Всего комментариев: 5
1 bacha  

2 Одессит  
Нещодавно перебирав документи 1920-х років, коли почалася українізація як тільки УССР увійшла до складу СРСР! Була інструкція спеціальна для тих офіцерів (та ін., що наводили лад на Україні), щобпроводитиспеціальні заняття для всіх працівників держ. органів (українців було мало, загалом - жиди та великороси з центральних частин Росєї) ОБОВЯЗКОВО вчити україснкьу, щоб хоч трохи розуміти місцеве населення (зверніть увагу, до ВВВ, тобто до1941 року, Західна Уркаїна входила до складу Польщі).

Що ви думаєте, відповідали деякі "охвіцери"????
Цікаво, щобільшість писала керівництву рапорти про вивчення "місцевої" мови, що вона дуже складна, всі вчать, але ніхто не навчиться розмовляти, бо ж дуже вона складна ))) але за рік таких навчань все ж таки, судячи з рапортів, великороси навчились її тільки розуміти...

Ось так! Вчіть історію, шановні!

3 Tanechka  
Основная проблема в том,что мы противопоставляем русскому языку украинский.Люди,чем больше человек знает языков,тем выше его уровень культурного развития!Русский язык и українська мова вышли из одной колыбели славянских народов.Они рядом развивались,совершенствовались.Украинский язык у нас государственный,но для многих жителей Одесской области родной-русский.Это связано с историей заселения нашего региона.Тем не менее люди,досконально знающие эти два языка,никогда не выбирают лучший из них.Может нам просто нужно уделить больше внимания своему лингвистическому образованию.Меня например раздражает,что в учебниках нашим детям " Кобзаря"переводят на русский язык,а Пушкина на украинский.

4 UkrainaPatriot  
Часто в російських ЗМІ можна зустріти такого роду вислови: "Сегодняшнее химерическое образование «Украйна» самоутверждается именно как анти-Россия. Мы должны жестко встать на позицию, что южнорусские, малороссийские земли — неотъемлемая часть Русского государства, что нет ни «украинского» народа, ни «украинского» языка, что все это идеологические фантомы". Так хто кому протиставляє, Tanechka?
Дуже хотілося б, щоб росіяни читали "Кобзаря" мовою оригіналу.

5 terminator  
Все антиукраїнське і все антиросійське в нас насильно втолочують нинішні політики усіх мастей. Усі нинішні політики - погані шкідники на тілі держави, які грають на почуттях певної частини електорату. Подивться телебачення, послухайте радіо - скрізь одні сварки, чвари між політиками. А ми - очі повилупляли, вуха розвісили і кожен сліпо вірить тому, кому йому зручно вірити сьогодні. Сьогодні в державі немає жодного національного лідера, чесного, незаплямованого мутними фінансовими схемами, корупцією та ін. Хвати верещати за катування Юлі (вона по вуха погрузла у сумнівних фінансових оборутках). А зараз умисно відмовляється від медичної допомоги, симулює і кричить, що її знищують. Менше кокс нюхати треба. Тягнибок - козел, розриває Україну на частини своїми нацоналістичними (фашистськими) ідеями, розпалює ворожнечу між людьми. Сьогоднішня бандитська влада уже всіх дістала. Дуже надіюся, що всі вони (і Янек, і Азаров, і Фірташ, і Хорошковський і вся гоп-компанія) сядут за грати, бажано пожиттєво. Коли все скінчиться? Хто покладе всьому бардаку край? Ось - глас народу про всю нашу владу (і помаранчеву, і біло-блакитну, і різнокольорову), подивіться і послухате: http://www.youtube.com/watch?v=2YcdghG7NMc

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання